Óvoda eseményei

Indul a party, az oviparty….

Június első hete mozgalmas volt a Bárkányi Oviban. Minden napra jutott valami élményszerű program a gyerekeknek. A búcsúzó hét lezárásaként a szülői szervezet segítségével ovipartyt rendeztünk a gyerekeknek. A Szécsényi Óvodásokért Alapítvány támogatásából zenés műsorral indítottuk a napot. Kecskeméthy Lilla balassagyarmati zenész-pedagógus egy szál gitárral, sípjával és végtelenül kellemes és csengő hangjával teremtett nagyon boldog,  vidám perceket a gyerekeinknek, s nekünk felnőtteknek is.

KÉPGALÉRIA

Ezt követően a szülők jóvoltából, palacsintával édesítettük meg a napot. A csoportok piknik hangulatban érezhették magukat, mikor a plédeken elfogyasztották kedvenc ízű palacsintáikat. Köszönet a palacsintasütőt forgató anyukáknak, hogy ezt elvállalták: keverték, sütötték, megkenték, készre tálalták minden csoport számára.

Rigóné Lehoczki Bernadett
intézményegység-vezető

Te Deum 2024

„Menjetek be kapuin hálaénekkel, udvaraiba dicsérettel! Adjatok hálát neki, áldjátok nevét! „
Zsoltár 100:4

Igen bementünk….elmentünk óvodás gyermekeinkkel az Isten házába, hálaéneket mondtunk, dicsértük Őt az ő végtelen szeretetéért, a 2023/24-es nevelési év örömeiért, élményeiért, ajándékaiért, a nevelőkért, szülőkért, családjainkért, egészségünkért, a Mennyei Atya egész éves vigyázó gondoskodásáért, azért a sok jóért amit nekünk adott.

KÉPGALÉRIA

PÜNKÖSDÖLŐ – BALLAGÁS A BÁRKÁNYI ÓVODÁBAN

Az ünnep, és az azt megelőző ráhangolódás kitűnik az óvodai mindennapokból. Fényt áraszt, s lelki erőt és -támaszt nyújt. Az ünnepi készülődés a „holnap örömét” adja, megerősíti a hagyományokat, a közös élmény erejével fokozza a gyermekek egy közösséghez tartozását. A készülődés során nem csak a minket körülvevő környezetet díszítjük fel, hanem a lelkünket is ráhangoljuk a szépre, a jóra, az örömre.
Így történt ez most is, a június 4-én tartott Pünkösdölő – Ballagáskor. A ballagást számtalan program, esemény előzte meg. Ilyen volt a „mekkorát nőttünk” …a ballagók vagy szülők meséltek nekünk arról, hogy milyenek voltak pici gyermekként, ilyen volt a felnőttek pünkösdi műsora, a pünkösdi királyválasztás…ahol eldőlt ki is lesz a pünkösdi király és a királyné.
A ballagási napon az iskolába készülő gyermekek elbúcsúztak társaiktól, nevelőiktől, óvodájuktól. Átadásra kerültek a kisebbektől az oklevelek a titok dobozok…Nem maradhatott el a mulatozás sem: volt olyan csoport, akik előadással lepték meg a ballagó nagyokat, míg más csoportok „táncházat” varázsoltak a búcsúzó gyermekeknek. A nagy mulatozás után minden csoport asztalán finom falatok várták őket. Fontos, hogy maradandó élményként éljék meg a gyermekeink az óvodától való elválást.
Évek óta azt tapasztaljuk, hogy iskolába készülő gyermekeinkben mennyi kérdés fogalmazódik meg az óvodától való búcsúzáskor, s az iskolássá válással kapcsolatban. Hogyan búcsúzunk kis társainktól?  Mi lesz az óvodában, kis barátainkkal, ha mi már nem leszünk itt? Milyen lesz az iskolában? Lesznek – e barátaink? Lehet –e majd ott is játszani?
Úgy gondoltuk, hogy jó hangulatú, változatos tevékenységekkel, játékokkal, kirándulással tesszük változatosabbá, örömtelibbé és emlékezetessé a búcsú napjait, búcsúzást az óvodától.
A pünkösdi ünnepkört azért választottuk, hiszen arra az időre esik, amikor búcsúzunk az óvodától, ez az ünnepkör méltó keretet ad az eseményeknek.
PÜNKÖSD, május legnagyobb ünnepe, mely a néphagyományban és a vallási életben is fontos szerepet tölt be.

KÉPGALÉRIA

A 2023/2024 es nevelési év végén 34 gyermek búcsúzott el óvodánktól. Délután 15:00-kor kezdődött a ballagás, ahol a vendégek és a búcsúztató kicsik már vártak bennünket ballagókat, a fedett teraszon. Kezdetét vette a -,,Pünkösdölő”. A pünkösdi népszokásokat beleszőve énekeltünk vidám dalokat, kikiáltókat mondtunk a pünkösdi hagyományokhoz híven. Mindezek után, a Ballagási résszel folytatva, az óvodavezetőnk Betti néni „útravalóul” „mesélt ballagóinknak, egy kedves kis történetet a pillangóról. Mindenkinek könnyet csalt a szemébe, ahogyan a kisebbek átadták a tarisznyát, a meglepetés forgót és átölelték a ballagókat. Jób testvér áldását is megkapták gyermekeink, és kivonultunk az „Áldásoddal megyünk” …kezdetű dallal.
Nagyon büszkén álltunk ott mi is óvónénik, hiszen mindvégig fegyelmezetten, bátran, hangosan mondták, adták elő kis műsorunkat a ballagóink.
Ez a nap, más volt, mint a többi, ez a szereplés, ez a műsor nem ugyanaz volt, mint az eddigiek.
Ez bizony az utolsó felvonása az óvodás éveknek!
A leendő iskolások hiányozni fognak nekünk, de kívánunk nekik sok sikert, örömet, mosolyt, tudást és szeretetet az iskolás évekhez!

Velenczeiné Bagi Anikó
óvodapedagógus

Bárkányi óvodások Mátraverebély-Szentkúton…

Az utolsó májusi szombaton ismét megrendezésre került az óvodások zarándoklata a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyen. Ezen a hétvégén tartották a búcsújáró helyen Szentháromság ünnepét is, mely napon a háromszemélyű egy Istent tiszteljük. Orosz A. Lóránt kegyhelyigazgató fogadta a katolikus óvodák csoportjait, s köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nekünk katolikus intézményeknek igen nagy szerepünk és feladatunk van abban, hogy már óvodáskorban megismertessük a gyerekeket a zarándoklattal, az Istenhez való kapcsolódás ezen lehetőségével. Segíteni, példát nyújtani, felismertetni, tudatosítani kell a családokban, hogy a folyamatosan változó világunkban egy biztos pont mindig van, és ez a Jóisten. A mai korban már nem divat a keresztény minta követése, mindenki egyénileg dönt saját és családja sorsáról, mindenki szabadságra vágyik, azonban ennek megvan a veszélye is. Ha nincsenek biztos pontok az életünkben, bizonytalanná, labilissá válunk, elveszettnek érezzük magunkat…..kell a kapaszkodó!

KÉPGALÉRIA

A szabadtéri szentmisét Zatykó László ferences celebrálta, akit már ismerősként üdvözölhettünk. A szentmise kezdetén kiemelte és hangsúlyozta, hogy a pedagógia csúcsa az óvodapedagógiai, mely valóban így van. Számos kutatás igazolta, hogy óvodás korban a leginkább fogékonyak a gyerekek minden téren, a tudásra, a tapasztalásra, így arra is, hogy bevezessük őket a hit világába.
A szentmisét követően spagetti ebéd várta azokat, akik előzetesen jelezték étkezési igényüket, majd 13 órától a Mesekocsi színház jóvoltából, Az állatok nyelvén tudó juhász című előadást tekinthették meg a kicsinyek a liturgikus téren. Köszönjük azoknak a családoknak akik meghallották a „hívószót”, s időt szántak arra, hogy gyermekükkel eljöjjenek erre a vallási közösségi programra. A visszajelzések alapján nem bánták meg, sőt jövőre újra készülnek velünk tartani… Bíztatunk mindenkit arra, hogy a következő évi alkalommal, melynek már idejét is tudjuk, 2025. május 24., csatlakozzanak zarándoklatunkhoz, mert együtt lenni imádságos lelkületben, test és lélek egységében az Istennel és a Szűz Anyával felemelő érzés.

Rigóné Lehoczki Bernadett
intézményegység-vezető

Gyermeknap

Május 23-án, egy csütörtök délelőtt került megrendezésre az óvodapedagógusok és a szülők közös szervezésével a Páter Bárkányi János Katolikus Óvodában a Gyermeknap. Az idő nekünk kedvezett, a hét ezen napján elállt az eső, így a gyerekek felvették csoportonként egyenpólóikat és délig fergeteges hangulatban volt részük. Hagyományos módon állomások között mozogtak, körforgásszerűen próbáltak ki mindent. A rendezvény a Cserhát Mentőkutyás bemutatóval kezdődött, ahol megtekinthették az ovisok, hogy mozognak a kutyák vezényszóra és meghallgatták, hogy milyen fontos önkéntes feladatot is lát el az Egyesület. Ezután nem maradhatott el a kutyusok jutalma, 160 kis gyerekkéz simította végig a bundájukat. Ezt követően minden csoport elindult a kijelölt helyére. A járműves állomáson traktor és homlokrakodó várta őket, mellette a Szécsényi Rendőrkapitányság által szervezett interaktív foglalkozásán vehettek részt Petrovecz Szilárd rendőr őrnagy vezetésével, aki számtalan teendőjét félretéve vállalta a gyerekek foglalkoztatását. Más állomáson Tamás bácsi vattacukorral várta őket, ahol több ízből is választhattak. Részt vettek kötélhúzásban, zoknicsatában, célbadobásban és akadálypályán próbálhatták ki ügyességüket. A nap fénypontja minden csoport számára talán az ugrálóvár volt, ahova boldogan vetették bele magukat kicsik és nagyok. Lelkes segítő szülők közreműködésével csillámtetkó is készült minden gyerkőc számára, ami alatt krétarajzot is készítettek a gyerekek. Ennek díjazása sem maradt el, szülők hozzájárulásából egyensúlyozó lépegetőt kapott minden csoport, amit a minden napi tevékenység közben elővehetnek és ügyesíthetik velük mozgásukat.

Köszönettel tartozom minden segítő szülőnek, akik jelen voltak a rendezvényen és bármilyen formában hozzájárult, hogy minél több gyermek arcára mosolyt csaljon. Volt, aki a vásárlásban segített, volt, aki az állomáson segítette a rendezvény gördülékenységét, volt aki sütit sütött, amivel meghívott vendégeinket kínálhattuk, volt, aki egész délelőtt lufit hajtogatott, hogy minél több nagyszerű élményben részesüljenek gyermekeink. Hálásak vagyunk továbbá a felajánlásokért, a Szécsényi Óvodásokért Alapítványnak, a Szécsényi Agro-Help Nonprofit Kft.-nek a szívószálas üdítőért, Nyírzem Coop Zrt.-nek a banános csokiért, Privát Max üzlet vezetőjének, Bíró Zoltánnak a jégkrémért, az Unio Coop Zrt. vezérigazgatójának, Tóth Lászlónak az édességekért és köszönjük ezekben a közbenjárást Bardóczi Noéminek. Köszönjük Sümegi Rolandnak a járműveket, Stayer Lászlónak az akadálypálya eszközeinek biztosítását, továbbá Tácsik Szilárd, Pesák Tamás, Murányi Bernadett, Kurisné Hornyák Anikó, Csernus-Jekkel Adrienn, Doman Zsuzsanna, Szeles Fanni és Horváthné Kovács Mónika szülőknek is hálás vagyok a felajánlásaikért.

KÉPGALÉRIA

Az utóbbi idők nehézségei miatt nagyon nehéz anyagi ráfordítás nélkül ilyen volumenű rendezvényt megszervezni, ezért tényleg nagyon hálásak vagyunk minden felajánlónak és segítőnek. A legnagyobb örömünk, a gyermekeink minden fáradságos áldozatot megérdemelnek. Boldog gyermeknapot minden gyermeklelkű felnőttnek is.

Demusné Gyebnár Georgina
SZMK elnök

Pünkösdi király választás az óvodában: Hagyományok és vidámság

A tavasz ünnepek során óvodánkban számos színes program és hagyomány elevenedik meg. Az egyik legkedveltebb és legizgalmasabb esemény az óvodai pünkösdi király választás, mely egyben a pünkösdöléssel egybekötött ballagás előkészületeinek is a kezdete. Nem csak a gyerekek, hanem a pedagógusok számára is minden évben különleges élményt nyújt ez az esemény.

A pünkösd keresztény ünnep, amely a húsvét utáni ötvenedik napon, a Szentlélek eljövetelének emlékére zajlik. A néphagyományokban is mély gyökerekkel rendelkezik, különösen a hazai kultúrában. Az egyik legismertebb pünkösdi népszokás a pünkösdi király választás, amely régen a legények között zajlott, és ügyességi, bátorsági próbákkal választották ki a közösség „királyát”.

Óvodásaink a pünkösdi király választásának hagyományával az óvónénik által előadott vidám műsor segítségével ismerkedhettek meg. Ezután a ballagó nagycsoportos fiúk játékos feladatokban mérhették össze rátermettségüket. Az ügyességi játékok között szerepelt a zsákban futás, rúdtartás, keszkenő keresés, „kőhajítás” és a pünkösdi koszorú megszerzése. A verseny feladatai során szerzett pontok alapján dőlt el, hogy ki volt a legügyesebb. Idén a királyi címet a Süni csoportos Sümegi Bende szerezte meg kitartásával, gyorsaságával. A pünkösdi koszorút és a pünkösdi rózsát Bendétől az Őzike csoportos Oláh Rella kapta, Ő lett a  pünkösdi királyné. Nekik fontos szerepük lesz az óvodai ballagáson. Az esemény végén a közös éneklés és tánc tovább erősítette a közösségi élményt, valamint a hagyományok tiszteletét.

KÉPGALÉRIA

A pünkösdi király választás az óvodánkban egy olyan hagyomány, amely játékosan és vidáman hozza közelebb a gyermekekhez a múlt értékeit és a közösségi élet fontosságát. Ez az esemény nemcsak a szórakozásról, hanem az összetartozásról, a hagyományok megőrzéséről is szól, így minden évben örömmel várják a gyerekek és a felnőttek egyaránt.

Pothoroczki Ágnes
óvodapedagógus

„Már megjöttünk ez helyre…”

A Ferences Betánia Idősek Otthonába látogattunk el óvodánk egy kisebb csoportjával május 3-án, Anyák napja közeledtével. A népi ruhába felöltöztetett gyerekek zenés és táncos műsorral készültek az otthonban élő, vagy oda bejáró nagymamáknak, időseknek.

Vidám dalos játékokkal, és zenével kísért tánccal örvendeztették meg gyermekeink a jelenlévőket, melyet Záhorszkiné Laczkó Beáta óvodapedagógus tanított be a gyerekeknek. A szereplésért cserébe finomságokat kaptak óvodásaink, mi pedig a gyerekek segítségével készült kis ajándékkártyával kedveskedtünk nekik.

KÉPGALÉRIA

Lehetőségünk volt a kápolnában is eltölteni egy kis időt, ahol közös imádság és éneklés után Takács M. Klarissza nővértől megtudhattuk azt is, hogy miért lett az otthon neve Betánia. Reméljük, hogy örömet, csöppnyi vidámságot tudtunk vinni az idősek mindennapjaiba és igyekszünk a jövőben is minél többször meglátogatni őket.

„Majális” az óvodánkban

A tavasz harmadik hónapja számtalan lehetőséget adott, hogy a gyerekekkel minél több időt tölthessünk a szabadban! Csoportjaink felvették kis hátizsákjaikat és útra keltek, hogy közös élményekkel, vidámsággal töltsék meg azokat, és itt volt az ideje egy jeles nap felelevenítésének is, amire mindig izgatottan készülnek a fiúk és a lányok.

Május a tavasz, a termékenység, a zöld ág, a fák és a madarak ünnepe is. Már a XV. századból van adatunk arra a sok helyen még ma is élő szokásra, hogy e nap reggelén zöld lombokkal, bodzaággal díszítik a kerítéseket, a házak kapuját, bejáratát. A májusfa állítása a szeretett lány háza előtt egyfajta szerelemvallás volt. Volt, mert már csak nagyon kevés faluban él a májusfaállítás szokása. A városban érthető okokból már el is tűnt. Május elsejére virradó éjfélkor a legények, ki-ki a szeretőjének állított májusfát. Ez egy 10–15 méter magas gyertyánfa, a környező erdő legmagasabb fái közül lopott fa volt. Pántlikákat, selyemkendőt, egy fehér, átlátszó üvegben vörösbort kötöztek rá. A falu népe reggelre kelve kíváncsian vizsgálta, melyik lány háza előtt magaslik májusfa, közben találgatták, ugyan ki állíthatta. A menyasszonysorban levő lánynál nem volt nehéz kideríteni a tettest. A fa ledöntésére a hónap végén került sor.

Mindezeket és még más érdekességeket Smelkó István – Pista bácsi- évek óta megosztja az óvodás kisfiúkkal miközben „titkosan” közösen feldíszítik az általa hozott szinte égig érő zöld fát! Persze a kíváncsiskodó kislányok füle meghallja a férfi nótát az udvarról és hamar híre száll a májfának, és készülnek is a csoportokban a süteményes kosárkák, serényen forog a kanál a szörpökben és csinosítják magukat a kislányok! Nem volt ez másként idén sem.

Mikor Pista bácsi vezetésével felemelkedik a májusfa a magasba, és a huncut szél belekap a színes szalagokba csak úgy csillognak a büszke szempárok! Ekkor érkeznek meg dalolva a kislányok, így táncoljuk körbe közösen az ovi májfáját, és kisérjük el a végleges helyére, hogy hirdesse minden erre járónak, hogy ebben az óvodában bizony sok csinos kislány van és nem akármilyen legények! Ezt követően a lánykák kínálgatják kosárkáikból az apró süteményeket, magasba lendülnek a szörpös poharak és vidám játék veszi kezdetét az udvaron.

KÉPGALÉRIA

Tőzsér Kinga
óvodapedagógus

„Mi vagyunk a változás hangja!”

Fenntarthatóság témahét

Az idei évben óvodánk csatlakozott a Fenntarthatósági témahéthez, mellyel mi is szeretnénk felhívni a figyelmet Földünk védelmének fontosságára! Ennek alkalmából érdekes programokkal készültünk, tettük színesebbé ezt a hetet, amihez kértük a Szülők támogató együttműködését is!

     „Április 22. a Föld napja”. Ezen a napon már régi hagyomány szerint zöldbe öltözködött az óvoda apraja nagyja. Egy különleges kirándulásra invitáltuk a nagyobb gyerekeket a Várkertbe, ahol már ismerősként üdvözölték  Csákiné Dobos Laurát, aki a Vidra Verda oktatóautóval érkezett. Ez a különleges autó lehetőséget adott arra, hogy a Várkert vizeinek élővilágát tanulmányozzuk. A „frissen felfedezett” élőlényeket a gyerekek beazonosították, ezzel megismerhették a szűkebb környezetük apró, szabad szemmel esetleg nem is látható élőlényeit.

Ezzel a programmal vette kezdetét az egyhetes programsorozat, amiből szeretnénk hagyományt teremteni!

A környezetvédelem más-más témájában olyan beszélgetéseket, tevékenységeket szerveztünk, hogy a gyerekek érezzék, lássák azt, hogy mennyire fontos odafigyelni felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt a Földünkre. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak ezen az egy héten, hanem mindig vigyázzunk a közvetlen környezetünk tisztaságára, rendjére!

          „Tiszta levegőt!” A kedd az autómentes közlekedés napja volt. Kértük a szülőket, aki teheti gyalog, kerékpárral, rollerrel jöjjön óvodába. Köszönjük, hogy még a rossz idő sem tántorított vissza sok családot!

         „Népviseletek napja” Szerdán látogatást tettünk a Kaláris viselettárba. Fenntarthatósági hetünk alatt, a néphagyományok ápolására is nagy figyelmet fordítunk.  A gyermekek megismerkedhettek városunk és a környező települések népviseleteivel. Bár a népviselet napja még nem hivatalos, azonban a szándék a fontos, amit ilyenkor elültetünk a gyermekbe. Ezen a napon sok pörgős szoknyával, kalárissal, lajbival, hetyke kalappal teltek meg a csoportok, melyeket büszke, vidám népviseletes gyermekek öltöttek magukra!

        „Tisztuljon a Föld”  – „A szemétnek is lehet egy új élete” Az újrahasznosítás lehetőségeit vettük számba, amivel a szülők alkotó fantáziáját is teszteltük. Az elkészült alkotásokból kiállítást rendeztünk, valamint díjaztunk a legötletesebb alkotások készítőit.

      „Zöldüljön a Föld” – Az óvoda mind a hét csoportja ültethetett a saját virágládájába, dúsítottuk a fűszeres magaságyásunkat és az óvoda bejáratát is „felvirágoztattuk”. Így tettük szebbé szorgos kis kezekkel a „Földet”, ahol mi élünk.

KÉPGALÉRIA

Foglalkoztunk újrahasznosítással, a hulladék keletkezésének megelőzésével, a légszennyezéssel, a környezetünk zöldítésével. Buzdítottuk a gyerekeket és általuk a családokat egy kis szemléletformálásra. Tudjuk, hogy nem sikerült egy hét alatt valós eredményeket felmutatni a klímavédelem területén, de evvel az első lépéssel elkezdtük formálni a gyerekek környezettudatosabb magatartását, ami tovább gyűrűzik a családok, a barátok és a lakókörnyezetünk felé. És örömmel tapasztaltuk, hogy a gyermekek nyitottak és fogékonyak a változásra!

Ocsovai Dorottya Tőzsér Kinga
óvodapedagógus óvodapedagógus

 Öröm útja a Bárkányi Óvodában

„Húsvéti találkozások”

Húsvét utáni időszakban az Egyházban Jézus feltámadásának örömét éljük és hirdetjük a lehető legtöbb módon. Egymás köszöntése így történik: „Krisztus feltámadt!” egy másik pedig így válaszol: „Valóban feltámadt!” Ennek az örömnek a tudatosításában segít az öröm útja, Via lucis, amely ugyanúgy 14. állomásból áll, mint a keresztút, de ebben Jézus feltámadása utáni találkozásaival és történéseivel ismerteti meg a résztvevőket.

A gyermekek életkori sajátosságait és képességeit figyelembe véve olyanná formáltam, hogy érdekes, élményekkel és főleg örömmel teli találkozásokban legyen részük. Mi csak 7 állomást jártunk végig, megjelenítve a főbb találkozásokat és eseményeket, amelyek a gyermekek számára is érthetőek voltak. Minden állomásnál megismerhették az adott állomáshoz tartozó szentírási részt, majd azt az ő életükhöz, tapasztalataikhoz igazítva egy-egy tevékenységgel, játékkal, magyarázattal, beszélgetéssel tettük gyermekközelivé, játékossá. Volt a tevékenységek között akadálypálya, amin egymást bekötött szemmel vezették át figyelve, óvva társukat a „veszélyektől”, majd puzzle, horgászós játék, hallásfejlesztő játék, ahol a csengőszót figyelve csukott szemmel kellett abba az irányba ellépni, ahonnan a hangot hallották, érzékelő és alkotó tevékenység, mondókázó és éneklő cselekvés, és egy kézműves tevékenység a végén lezárásként. A visszajelzésekből azt tudtuk meg, hogy a résztvevők élvezetesnek, örömtelinek, játékosnak találták ezt a számunkra újfajta kezdeményezést.

KÉPGALÉRIA

Ezért jövőre is folytatjuk majd a húsvéti találkozások eseményét, hogy minél több „hitélményben” legyen részük azoknak a gyerekeknek. akik hozzánk járnak.

Gajzinger Márta
hitoktató, óvodapedagógus

Tanító nénik a Bárkányi oviban…

Az óvoda-iskola átmenet megkönnyítése fontos feladatunk, ezért nagy hangsúlyt fektetünk és lehetőséget teremtünk ennek a megvalósulására. Iskolánk alsós nevelőtestületével jó kapcsolatot ápolunk, igyekszünk egymás számára betekintést nyújtani saját intézményünk mindennapjaiba, tevékenységeibe, programjaiba. Minden év áprilisában az iskolába készülő gyerekekkel várjuk a tanító néniket, hogy a számukra most még biztonságot nyújtó környezetben, az oviban találkozhassanak a jövőben velük foglalkozó nevelőkkel. Jó hangulatú játékos tevékenységekben vehettünk részt közösen a délelőtt folyamán, amely során a gyerekekben az iskoláról esetlegesen kialakult félelmeiket, gátlásaikat sikerült feloldani. Remélhetőleg szeptemberben csupa mosolygós, tudásra kiéhezett gyermekarcok sorakoznak majd az iskolaudvaron az első csengőszóra.

KÉPGALÉRIA

A VÍZ Világnapja

„Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”

                                                                                                          /Antoine de Saint-Exupéry/

A VÍZ alapvető szükséglet a földi élethez, és természetesnek vesszük, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű víz áll rendelkezésünkre. Azonban a Föld édesvízkészlete nem kifogyhatatlan, védelemre és odafigyelésre szorul. A víz szerepére, értékére, és védelmének fontosságára vezetjük rá a gyermekeket, hogy gondolkodásuk középpontjába kerüljön, és kicsit máshogy tekintsenek erre a természeti kincsre.

A Víz Világnapját megelőzően egész hetünket áthatva, beszélgettünk a víz jelentőségéről, élettani hatásáról, védelmének fontosságáról. Könyveket, képeket fürkészve csodáltuk meg a Földön előforduló vizeket, azok élővilágát. Meséinket, verseinket, dalos játékainkat a vízhez kapcsolódó tartalommal terveztük. Mind a hét csoportban változatos, érdekes tevékenységeket biztosítottunk e hét folyamán is.

KÉPGALÉRIA

Ezzel a jeles nappal az volt a célunk, hogy a gyermekek életkoruknak megfelelően minél több tapasztalatot szerezzenek a vízzel kapcsolatban. Játékainkkal, kísérleteinkkel próbáltuk érzékeltetni azt, hogy a víz az élet minden területén nélkülözhetetlen, ezért a vízhez való pozitív viszonyunkat formálni, erősíteni, tudatosítani kell. Segítségünkre volt a Bükki Nemzeti Park oktatási referense, Csákiné Dobos Laura is. Köszönjük a tudományos, környezetvédelemmel kapcsolatos bemutató foglalkozását.

Mi, óvodások egyszerű cselekedetekkel is jobbá és fenntarthatóbbá változtathatjuk a körülöttünk lévő világot! Sokszor elég, ha csak odafigyelünk!

Boldog Bernadett
óvodapedagógus

Ha február, akkor Morzsa bál…

A farsangi időszakban Morzsa bálunk keretében is teret adtunk a vidámságnak, jókedvnek. Kellenek az alkalmak, hogy olykor kiszakadva a hétköznapok nehézségeiből, monoton menetéből, problémáiból, közösen örülhessünk, meríthessünk erőt a folytatáshoz. Az elmúlt 23 év során nemcsak az óvoda, hanem az itt élő közösség is együtt nőtt, gyarapodott. Sok visszatérő vendégünk van, akiknek bár már nincs óvodás gyermeke, de a Morzsa báli hangulat, az együtt töltött kellemes percek, órák, élmények miatt, évről -évre velünk tartanak. Mindenkinek helye van itt, aki elfogadja a meghívást, hogy ide tartozzék. A vidámság a keresztény ember életének is fontos része. Isten az embert örömre teremtette. Ahogyan Avilai Nagy Szent Terézia is mondta: „A böjt legyen böjt, a libasült legyen libasült.” A bál napján még a libasültnél tartottunk, ma már a böjtnél…

KÉPGALÉRIA

A rendezvénynek, a gyerekek támogatásán túl célja volt, hogy örömben, vidámságban találkozzunk, együtt legyünk egymással. Óvodai közösségünk ismét nagy energiákat mozgósított azért, hogy azok számára, akik megtiszteltek minket azzal, hogy eljöttek és támogatták óvodánkat emlékezetes estét nyújtsanak.

Az est a szórakozás mellett az óvodás gyermekeinkért jött létre, róluk szólt. A bevétellel a gyermekek testi, lelki, értelmi fejlődését szeretnénk segíteni, eszközök beszerzésével, élmények, programok biztosításával. Idén is sokan támogatták ezt a szándékot a báli belépők, műsorjegyek, támogatói jegyek megvásárlásával, tombola felajánlásokkal és adományokkal.

Hálásan köszönöm mindenki munkáját, aki a 23. Morzsabál sikerességéhez akár munkájával, akár támogatásával hozzájárult!

Rigóné Lehoczki Bernadett
intézményegység vezető

KÉPGALÉRIA

Óvodai farsangi mulatság

2024.02.09.

A néphagyományőrzés az óvodai nevelési programunk egyik kiemelt célja, amely áthatja a nevelésünk egészét és a gyermekek tevékenységeit. A farsang óvodánk egyik olyan ünnepe, amelyet a néphagyomány ápolás szellemében rendezünk, szervezünk. 7 csoportos óvodánkban minden évben nagy lelkesedéssel készülnek a gyermekek, szülők és az óvodai dolgozók a közelgő télbúcsúztató farsangra. Sajnos az idén sok beteg gyermekünk volt, akik nem tudtak részt venni a mulatságon, nekik a következő héten biztosítottunk lehetőséget jelmezeik bemutatására.

 

KÉPGALÉRIA

A farsangi készülődésünk folyamata:

  • A szülőkkel megbeszéljük, hogy öltöztessék jelmezbe erre a napra a gyermekeket, lehetőleg a gyermek ötletét, kívánságát meghallgatva.
  • Megismertetjük a gyermekeket a farsangi népszokásokkal, a vigasságok történetével, életkori sajátosságaik figyelembe vételével.
  • Előző évek farsangi jelmezeit megnézegetjük a képeken, felidézzük a nagyobbak előző évi élményeit.
  • Vidám verseket, dalokat, mondókákat tanulunk minden csoportban, ezzel érzelmileg ráhangolódunk az ünnepre.
  • Az érzelmi ráhangolódást segíti az egész óvodánk díszítése, mindenhol bohócok, farsangi szemüvegek, álarcok jelzik az ünnepi készülődésünket.
  • A gyermekekkel szemüvegeket, különböző bohócokat, álarcokat festünk, ragasztunk, ezzel is ügyesítjük a kezüket, fejlesztjük finom mozgásukat

A farsang napján jelmezbe bújtak a gyermekek, óvó nénik, dadus nénik.  Reggel már vidám gyermekdalokkal vártuk a kicsiket. A délelőtt nagy részét mindenki a saját csoportjában töltötte. Megcsodáltuk szebbnél-szebb jelmezeiket. A jelmezes bemutatkozás után ügyességi játékokat szerveztünk a gyermekek szórakoztatására. Énekeltünk, táncoltunk, mulattunk, tomboláztunk. Amikor elfáradt a gyermeksereg, süteménnyel, gyümölcsökkel, ivólével kínáltuk őket, amit a szülők által biztosítva tálalhattunk a kicsik asztalára. A zenés mulatozást az óvoda folyosóján folytatta óvodánk közössége. Reméljük vidám mulatozásunkkal sikerült elűznünk a telet.

„Jer, jer kikelet,
söprűzd ki a hideget,
ereszd be a meleget,
dideregtünk eleget!” 

Molnár Györgyi
óvodapedagógus

KÉPGALÉRIA

Morzsabál 2024.

TÁMOGATÓINK:

 

Karácsony a Bárkányi Óvodában…

Az év egyik legszebb ünnepe a Karácsony, Jézus Krisztus születésének ünnepe. Az öröm, a békesség, a szeretet ünnepe, mikor végre együtt a család, együtt lehetünk szeretteinkkel.  Itt az óvodában várakozással gyújtottuk meg az adventi gyertyákat hétről hétre, melynek fénye hírül adja, hogy Jézus világosságot hozott a sötétségbe.

A Megváltónk születésére nagy izgalommal készültünk. Előzőleg jócselekedeteket gyűjtöttünk, hogy átadjuk a kis Jézusnak ajándékba. A délelőtt folyamán minden csoport feldíszítette a kis fenyőfáját, és vártuk a csodát, hogy a kis Jézus elrejtse ajándékait a karácsonyfák alá.

Az idén az óvodai karácsonyi ünnepségre műsorral, a Katica és a Maci csoportos gyerekek kedveskedtek, melyre nagy örömmel, és várakozással készültek. Kis műsorunkkal felidéztük Jézus születéstörténetét és kívántunk mindenkinek Áldott Békés Ünnepeket. A műsor végén minden csoport megcsodálhatta a jászolban fekvő kisdedet, az ünneplőbe öltöztetett nagy karácsonyfánkat, majd mindenki visszament a csoportjába, ahol szépen megterített asztal, és sok ajándék várta őket a fa alatt. A csoportok a Szülői Szervezet jóvoltából egy-egy talicskával, a fenntartónknak köszönhetően egy-egy többfunkciós mozgásfejlesztő eszközzel, varázspallóval gazdagodtak. A Szécsényi Óvodásokért Alapítvány támogatásával csoportonként 40.000 Ft értékben vásárolhattak játékokat. Az önkormányzat egy-egy karácsonyi kifestővel lepte meg óvodás gyermekeinket. Karácsonyra ezeken kívül több helyről is érkeztek ajándékok. Minden gyermek Dr. Bagó Józseftől, Nógrád vármegye jegyzőjétől Palóc értékeket népszerűsítő foglalkoztatókat kapott. A Funky Forest ebben az évben is minden óvodás gyermekünk részére egy-egy üveg gyümölcslét biztosított, Balla Mihály képviselő úr pedig idén is almával támogatta egészségünket.

Burgundiné Sirkó Éva
óvodapedagógus

KÉPGALÉRIA

 

Szentcsalád-járás és adventi készület a Bárkányi óvodában

Már több éve hagyomány óvodánkban, hogy advent idején nemcsak adventi koszorút készítünk csoportjainkban, hanem a Szent Családot ábrázoló képen szemléljük a karácsonyi születés történetének elejét, a várakozást az Isten Fiának megtestesülésére.

A Szent Család helyzetébe helyezkedünk, keressük a helyet a saját életünkben és a szívünkben a megszületendő Gyermeknek. Igyekszünk a fölösleges dolgokat kitakarítani, elhagyni és a helyét jócselekedetekkel, lemondással, önmegtagadással, bocsánatkéréssel betölteni.  A gyermeki izgalom mindig feléleszti bennünk felnőttekben is a nagy dolgokra való készület lelkesedését, örömét. Ezért díszítjük otthonainkat, tervezzük meg az ünnep minden apró mozzanatát, hogy az méltó legyen Jézus születésének nagyságához.

Csoportjainkban ilyenkor adventi naptárt nyitogatunk feladatokkal, lemondásokkal, különleges tevékenységekkel a körülöttünk lévő emberekkel, magunkkal kapcsolatosan. Gyűjtjük a jócselekedeteket, díszítjük vele a karácsonyfánkat, angyal ruháját, Jézus jászolát, a csillagos égbolt és még mi mindent? Készülünk az igazi nagy ünnepre, imáinkban kérjük a Szent Család közbenjárását, segítségét családjainkra, csoportjainkra, óvodánkra. Egy hét alatt megismerik a kéréseket, hiszen mindennap hallják azokat, megértik, beszélnek róla, érdekli őket. Foglalkoztatja őket az, amiről közösen beszélgetünk.

Ebben az időszakban a tevékenységek sokfélesége segíti a figyelmünket a karácsonyra és annak titkára figyelni: a mézeskalács sütése, az ajándékkészítés, a vers, dal, imádság tanulása a családnak.

Bízunk abban, hogy az itt tapasztalt élmények nem múlnak el, hanem tovább élnek a családok vallásos életében, ünnepre való készületében.

„Legalább Ti jó emberek fogadjátok a Kisdedet, házatokba boldogság száll, ha betér az égi Király…”

Gajzinger Márta
óvodapedagógus, hitoktató

KÉPGALÉRIA

Sok nagy doboznyi szeretet….

Karácsonyra való készületünk közben gondoltunk azokra a gyerekekre, akik intézetben nevelkednek, ezért novemberben intézményi közösségünk körében  adománygyűjtést hirdetettünk, melyhez nagy örömünkre sokan csatlakoztak. A bőkezű adakozóknak köszönhetően nagyon sok élelmiszer és játék gyűlt össze, amit 2023. december 13-án elvittünk a Balassagyarmati Reménysugár Otthon kis lakóinak. Nagyon megindító volt közöttük lenni….. Mindennapjaik nagy részét négy fal között töltik, alig éri őket újfajta inger. Extra élelmiszer, ínyencség csak adományokból jut nekik. A kíváncsi tekintetű gyermekarcok minden látogatót kedvesen, érdeklődve fogadnak. Talán valakit várnak…. Sajnos nekik nem adatott meg hogy családban élhessenek, ünnepeljenek, pedig ők is megérdemelnék. A szülők és dolgozóink nagylelkűségének köszönhetően ezek a gyerekek egy kicsit most boldogabbak lehetnek. A Jóisten fizesse meg sokszorosan Mindenkinek, akik ehhez a jó cél érdekében hirdetett kezdeményezésünkhöz lehetőségéhez mérten kapcsolódott.

Szegénységben is lehet boldog az élet, amíg az ember tiszta lélekkel inkább ad, mint elvesz, és annyit ad, amennyi csak telik tőle.      /Andrea Hirata/

 

Rigóné Lehoczki Bernadett
intézményegység-vezető

Lucázás a Bárkányi oviban

 Szent Luca az V. sz-ban élt, keresztény hitéért üldözték, neve fényességet jelent. A magyar néphagyományban kettős alakja van. A szent és a boszorkányszerű női alak, aki éjjel emberek és állatok kárát okozhatja. Nevéhez fűződik az a szokás, hogy „Szent Lucának híres napja, a napot rövidre szabja.”

A Gergely naptár bevezetése előtt ekkorra esett a téli napforduló, így a legrövidebb nappalok és a leghosszabb éjszakák is ehhez az időszakhoz köthetők.

Számos szokás kapcsolódik alakjához a magyar néphagyományban.  Ilyen a Lucázás, mely során adományokat gyűjtöttek, különböző varázslásokat folytattak. Lucaszéket is készítettek 13 nap alatt, 13 fából szög nélkül. Azt tartották, hogy ha erre felállnak, meglátják, hogy ki a boszorkány.

Sokan lucabúzát ültettek ezen a napon, melynek karácsonyig kellett kikelnie.  Ebből lehetett megjósolni a következő évi termést, de még a lányok férjhezmenetelét is.  A lucabúzával a templomi oltárt is díszítették, karácsonykor gyertyát tettek a közepébe.

Ehhez a naphoz fűződött munkatilalom: tilos volt a nőknek mindenféle házimunka: fonás, varrás (bevarrnák a tyúkok fenekét és nem tudnának tojni), sütés (kővé válna a kenyér) stb.

Mi, itt a Bárkányi óvodában évek óta tartjuk a lucázás hagyományát. A népi játék és néptánc foglalkozásra járó gyerekekkel az idén is kis műsorral készültünk. Énekelve, botokkal zajt keltve jártuk a csoportokat – ahol már vártak minket – és jókívánságokkal halmoztuk el a gyerekeket, felnőtteket egyaránt.  Búcsúzóul mindenki arcát pici liszttel bekentük, jó egészséget kívánva a következő esztendőre. Köszönetképp mindenki süteménnyel jutalmazta lucázókat.

Szintén több éve, a Bárkányi iskola első osztályosait is meglátogatjuk ezen a napon, akik nagy örömmel és szeretettel várják a lucázó ovisokat. Az iskola vezetése sem maradhatott ki a jókívánságokból: az igazgató bácsi és Szilvi néni is finom édességekkel köszönte meg igyekezetünket. Ez az alkalom egy újabb lehetőség az óvoda és iskola közötti igazán jól működő kapcsolat megtartására és nem utolsó sorban örömteli találkozás az egykori ovis társakkal, barátokkal.

A Luca napi hagyomány is az ünnepvárás egyik mozzanata: elültettük a búzánkat, amit folyamatosan locsolunk, gondozunk, hogy karácsony napján díszíthesse az ünnepi asztalokat. Végül mit is kívánhatnék az új esztendőre? „Hozzon nektek fényességet, boldogságot, reménységet, a bajokra orvosságot, házatokra vidámságot, legyen áldás, békesség!”

KÉPGALÉRIA

Záhorszkiné Laczkó Beáta
óvodapedagógus, dráma és néptáncpedagógus

Egy varázslatos ünnep az óvodában: nálunk járt a Mikulás

Idén is izgalommal telve várták óvodásaink a Mikulás érkezését. A december 6-át megelőző napokban örömmel rajzolták le kívánságaikat, verseket, énekeket tanultak, különböző technikákkal jelenítették meg a Mikulást, Jób testvér segítségével megismerkedtek Szent Miklós életével, legendáival. A Forgách – Lipthay Kastélymúzeum szervezésében mikulásfutáson vehettek rész a nagycsoportosok a kastély udvarán. Itt találkozhattak a Mikulással is, aki a gyerekek kitartó futásáért egy serleggel és egy éremmel jutalmazta meg az óvodánkat. A leggyorsabbak csomagot is kaptak, de a többiek sem mentek el üres kézzel, mert egy kis ének, mondóka vagy vers fejében minden kisgyermek kapott egy mézeskalácsot.

Aztán elérkezett a várva várt nap, Szent Miklós napja. Már tízórai előtt lázasan tisztogatták cipőjeiket az ovisok, nehogy azért ne kapjanak ajándékot, mert koszos cipőt talál a Mikulás. Aztán, egyszer csak csengettyűszó hallatszott a folyosón, ami mindenkit izgatottá tett. A várakozás feszültsége érezhető volt. És ekkor belépett a csoportszobába az ősz szakállú Mikulás. A gyerekek nagy örömmel fogadták, énekeltek neki, elmondták a tanult verset, mondókát. A Mikulásnak mindenkihez volt egy kedves szava, és minden kisgyermek kapott egy csomagot a zsákból. Azonban nem csak a gyerekek voltak jók egész évben, hanem az óvó nénik is, akiket egy mikulásvirággal és egy névreszóló tollal jutalmazott meg a Mikulás. A gyerekek nagyon jól érezték magukat a Mikulás társaságában, mindannyian örömmel emlegetik ezt a napot.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Felker Józsefnak az alma felajánlásért, a Mikulásainknak, – Smelkó Istvánnak, Zsiros Tamásnak és Zsiros Milánnak – hogy idén is felöltötték a mikulásruhát, és ismét nagy élményt nyújtottak óvodásainknak, valamint a Szülői Szervezet tagjainak, akik bármilyen formában hozzájárultak az óvodás Mikulás ünnepség megvalósulásához!

KÉPGALÉRIA

Pothoroczki Ágnes
óvodapedagógus

Palóc értékeket népszerűsítő foglalkoztatókat kaptak óvodásaink 

Nógrád vármegye önkormányzatának támogatásával összeállított, a palóc tájegység értkeit bemutató társasjátékot, mesekönyveket és foglalkoztató füzeteket kapnak a vármegye óvodái. Intézményünk vezetői Szenográdi Tamás igazgató, és Rigóné Lehoczki Bernadett óvodavezető a vármegyeházán megrendezett ünnepségen vették át a csomagokat Skuczi Nándortól a Nógrád vármegyei közgyűlés elnökétől és Dr. Bagó Józseftől Nógrád vármegye jegyzőjétől.

Szent Erzsébet napja az óvodában

Árpád-házi Szent Erzsébet jóságos életére, adományozásaira, a szegények, elesettek megsegítésére emlékezve, abból erőt merítve, óvodánk idén gyűjtést szervezett a Reménysugár Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény (balassagyarmati csecsemőotthon) javára. Az adományokat december 8-ig várjuk a csoportokba.

Az adományozás mellett sokat beszélgettünk arról, hogy milyen jócselekedeteket tudnak a gyerekek tenni, mivel tudnak segíteni, örömet okozni egymásnak, a szüleiknek, az őket körülvevő felnőtteknek. Ennek kapcsán gondoltuk azt, hogy a Süni csoportos gyerekekkel meglátogatjuk a Ferences Betánia Idősek Otthonának lakóit, akiknek az ősz folyamán megismert énekekből, énekes játékokból, mondókákból, versekből mutattunk meg egy csokorra valót. Nagyon örültek nekünk, velünk együtt énekeltek mondták a verset a nénik és a bácsik.

Szent Erzsébet élete kapcsán a kislányok szívesen bújtak királylányos ruhákba, a fiúk lovagi torna keretein belül megmutathatták rátermettségüket, tanúbizonyságot tettek bátorságukról, erejükről, becsületükről, így kiérdemelték, hogy lovaggá váljanak. Festettünk koronát, a fiúk pajzsot készítettek, a lányok láncot fűztek. Természetesen a projekt lezárásaként kihagyhatatlan volt a királyi lakoma, ahol a csoportunk gyerek és felnőtt tagjai egyaránt beöltöztünk lovagoknak és királyoknak, szólt a reneszánsz zene, táncoltunk, mulattunk.

Ismét tartalmas két hetet töltöttünk el közösen, amikor a gyerekek ismereteit bővítettük, fejlődhetett szociális érzékenységük, az egymásra figyelés iránti igényük.

KÉPGALÉRIA

Pothoroczki Ágnes
óvodapedagógus

Adománygyűjtés

Rózsafüzér

Október hónap, a Szűzanya, a rózsafüzér hónapja. Idén is csatlakoztunk az  „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű, világméretű imakezdeményezéshez. A gyerekek életkori sajátosságait figyelembe véve próbáltuk megismertetni őket ezzel az ősi imádsággal és annak eszközével, a rózsafüzérrel, más néven szentolvasóval. Az udvaron terméseket, terményeket felhasználva készítettünk közösen egy rózsafüzért, melyet aztán körbe állva elimádkoztunk egy tizedet a nagycsoportosokkal a közösségünk és a világ békéjéért.

KÉPGALÉRIA

Szent Márton

A Bárkányi Óvodában a november 06-ai héten emlékeztünk meg Szent Mártonról, aki bátorsága mellett jószívűségéről volt ismert.

Szent Márton a Római Birodalom területén, Savariában (ma Szombathely) született a Kr. u. 316-os vagy 317-es évben. A hagyomány úgy tartja, hogy a szülőháza felett áll a mai Szent Márton-templom. Apja jómódú, pogány katonatisztként szolgált, s jutalomból Itáliában kapott birtokot, a család így ott telepedett le. Gyermekként Ticinumban (ma Pavia) nevelkedett. 12 évesen úgy döntött, felveszi a kereszténységet. Szülei ezt nem nézték jó szemmel; 15 évesen apja akaratára belépett a hadseregbe, fiatal kora miatt 4 évig egy kiképző egységnél szolgált, majd 19 évesen lett legionárius. A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát. Egy téli este éppen kilépett Ambianensium (ma Amiens) kapuján, amikor nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Saját köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban. 339-ben, 22 évesen megkeresztelkedett. 341-ben barbárok támadtak Galliára. Az uralkodó személyesen biztatta katonáit és megajándékozta őket. Márton nem akarta elfogadni az ajándékot: eddig a császárt szolgálta, mostantól Istent akarja szolgálni: „Krisztus katonája vagyok, nem szabad harcolnom”. Az uralkodó gyávasággal vádolta meg, válaszul Márton másnap fegyverek nélkül akart a csatába indulni. Az ütközet végül is elmaradt, a frank uralkodó békét kért a császártól. Ez nagyon meglepte az embereket, csodának vélték. Márton ezután, 341-ben kilépett a hadseregből, és Poitiers-ba ment. 355-ben Julianus császárral Galliába ment, majd visszatért szülei földjére. Édesanyját megkeresztelte, de apja megmaradt pogánynak. A 4. században megerősödött az eretnek ariánus mozgalom. Mártont elűzték Savariából. Ismét Itáliába távozott, Milánóba ment, azonban az ariánusok innen is elűzték. 360-ban megszűnt a veszély, és visszatért Galliába. Itt a falvak lakóinak a térítésével foglalkozott. 361-ben Ligugében megalapította az első európai szerzetes kolostort.
371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák és gyógyulások kísérték.

Az óvodában a gyerekek megismerkedtek Szent Márton legendájával, bátorságával, jószívűségével. Azt is megbeszéltük, hogy mi, milyen jócselekedeteket tudunk tenni egymás iránt, hogy hasonlítsunk Szent Mártonra. A hét folyamán libás dalokat, mondókákat, verseket tanultunk, illetve libás meséket hallhattak a gyerekek. Az óvoda csoportjainak gyermekei lámpást is készítettek, melyeket felvonulás keretében meg is mutatták egymásnak az óvoda folyosóján, dalolva, énekelve. Márton napja nem véletlenül számít a vendégszeretet szimbólumának, hiszen Szent Márton híres volt jóságáról és szerénységéről, emellett pedig nevéhez fűződik a libalakoma tradíciója és az újbor megszületése. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás. Lakomát is tartott ám az óvoda, ahol sok finom étellel, köztük libazsíros kenyérrel, héjában sült krumplival, hagymával kínáltuk a gyermekeket, hogy „senki ne éhezzen”.

KÉPGALÉRIA

Ocsovai Dorottya
óvodapedagógus

„OLTALMAD ALÁ FUTUNK, ISTENNEK SZENT ANYJA…”

Október Mária-tiszteletünk kifejezésének jól érzékelhető megjelenésének ideje. A rózsafüzér hónapjának is mondjuk, aminek imádkozása lassan feledésbe merül életünkben. Idei, Máriához kapcsolódó kiállításunk most képeket, szentképeket, kerámiákat, szobrokat mutatott be, amit családjaink és dolgozóink gyűjtöttek össze. Szerettük volna megmutatni, hogy él még a Máriához fűződő anya-gyermek szeretetkapcsolat az emberek és az Isten Anya között.

Szeptember végén meghirdettük a csoportjainkban, hogy szeretnénk folytatni a Máriához kapcsolódó kiállítások sorát képek, szent képek, szobrok, kerámiák összegyűjtésével és bemutatásával. Rövid idő alatt gyönyörű gyűjtemény jött össze, amit igyekeztünk méltó környezetben elhelyezni.

Az összeállítás darabjait Jób testvér is megáldotta nagycsoportosaink részvételével. Reméljük, hogy kis ötleteink, ajánlásaink segítséget jelentenek a családoknak, hogy a „régi”, vallásos eszközöket, tárgyakat újra felfedezzük, megbecsüljük és kapcsolódjunk általa Égi Édesanyánkhoz, legfőbb szószólónkhoz, aki Istenhez vezet minket. Legyen áldás minden családon, aki részt vett ezen a kiállításon, és megtekintette azt, fontosnak érezve kérésünket, vallásos életének, kincseinek bemutatásával, kölcsönzésével.

KÉPGALÉRIA

Gajzinger Márta
óvodapedagógus, hitoktató

Szüret az óvodában, Terményáldás a templomban.

A szüret időpontja régen, valamelyik jeles naphoz volt köthető.

Ilyentájt szüreti mulatságokat rendeztek, ehhez hozzátartozott a mókás, vidám felvonulás, a bálok, zene, tánc, ének.

Az óvodában őszi dalos játékokkal, mondókákkal idézzük fel ezt a hangulatot. Beszélgetünk a betakarítás munkafolyamatairól, ha lehetséges, még szüretelni is elmegyünk a gyerekekkel. A gyűjtőmunka, amikor otthonról hoznak be terményeket, segít abban, hogy a gyermekek sok-sok gyümölcsöt, zöldséget megismerjenek. Majd megörökítjük az élményeket, a tapasztalatokat festéssel, rajzolással, ragasztással. Az ügyes gyermekkezek alól szőlő, alma, kukorica és egyéb terményábrázolások kerülnek ki.

Idén is Smelkó István, múzeumpedagógus és Jászberényi Pali bácsi irányításával vettek részt az óvodások a szőlő feldolgozásában, a must elkészítésében. Először a gyerekek a szőlőt szemenként egy tálba szedték, majd a darálás, és a sotolás folyamatát már a felnőttek végezték, de a végén kicsorgó mustból mindenki kóstolhatott. Érdekességként még a kukoricamorzsolást is kipróbálhatták a gyerekek.

Az őszi betakarítás fontos része, hogy mindenért hálát adjunk a Teremtő Istennek, ezért terményekkel megrakott kis kosarakkal a templomba mentünk. Jób testvér fogadott minket, aki megáldotta az adományokat, és a jelenlévő gyermekeket, felnőtteket. Közösen énekeltünk, imádkoztunk, így adtunk hálát Mennyei Atyánknak, aki gondoskodik rólunk.

KÉPGALÉRIA

Boldog Bernadett
óvodapedagógus

Állatok világnapja 2023. október 4.

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünnepelik világszerte. Az október 4. azért lett kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen!

KÉPGALÉRIA

Az Állatok Világnapja kiváló lehetőség arra, hogy az óvodában beszéljünk a gyerekekkel a házi és a vadon élő állatok életéről, megismerkedjenek a felelős állattartás, gondozás szabályaival! Valamint játék, mese és alkotás során szerezzenek új ismereteket és élményeket evvel a témával kapcsolatosan.

Idén igyekeztünk minél élményszerűbbé tenni ezt a témahetünket, ezért ismét óvodánk vendége volt a Bükki Nemzeti Park egyik kiváló oktatója, Csákiné Dobos Laura, akit már jó ismerősként vártak a gyerekek. Laura meglátogatta mind a hét csoportot Berével a ragadozó madarával, és néhány botsáskával, amiket a bátrabbak a kezükbe is vehettek. A hét folyamán majdnem minden napra érkezett egy-egy házi kedvenc a gondoskodó gazdijával, akiktől a gyerekek bátran kérdezhettek, és elmélyíthették ismereteiket, rácsodálkozhattak az otthon tartható állatok sokféleségére is. Így volt csoportjaink vendége még Lola a házinyúl, Csili az örökbefogadott kiskutya, Józsi az agáma és Teki a pirinyó ékszerteknős.

A hét folyamán minden csoport egyénileg mesékkel, dalokkal és ügyességi játékokkal fejleszthette a gyerekek képességeit, és a heti alkotásaikban különböző technikákkal jeleníthették meg legkedvesebb állataikat. Igy készültek gyurma kígyók, gesztenye állatok, hajtogatott madarak, festett és színezett házikedvencek.

Mihály napi vásár óvodánkban

KÉPGALÉRIA

A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály egyike a hét arkangyalnak. Ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Ünnepnapja szeptember 29. Jelképe a hatalmas kardja, mellyel legyőz minden gonoszt. Akarat ereje hatalmas, mint ő maga. Isten iránti hűsége megingathatatlan.

A néphagyomány szerint szeptember 29. Mihály napja gazdasági évforduló.
A természetben, az időjárásban ilyenkor változás áll be: pl. Az idő hidegebb lesz, ilyenkor szakad meg a fű gyökere, a halak a víz fenekére húzódnak, megkezdődik az őszi vetés.
Európa-szerte ismert pásztorünnep. Az állattartók ilyenkor hajtották vissza a faluba a legelőre hajtott állatokat. Ez a nap, a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja volt. E nappal megkezdődött az ún. Kisfarsang ideje. Vigadalmakat, lakodalmakat Katalin napjáig (november 25-ig) lehetett tartani, így lett a lakodalmak őszi időszaka. Szent Mihály napján sok helyen tartottak vásárt. Ilyenkor szerezték be az emberek a téli holmit. Országszerte emlékezetesek voltak a  Szent Mihály napi vásárok.

Óvodánkban már hagyomány, hogy ezen a napon mi is vásári hangulatot varázsoljunk az óvodánk udvarára. Hetekkel ezelőtt készültünk erre. A gyermekeknek elmondtuk Szent Mihály történetét, hogy régen milyen volt egy igazi vásár, vevőcsalogató kikiáltókat tanulgattunk, kis ajándékokat készíttettünk, esetleg ellátogattunk a szécsényi kirakodóvásárba, ahol közvetlenül is megtapasztalhatták a vásári forgatag hangulatát.
Idén szeptember 29- én került megrendezésre a Mihály napi vásár. A gyermekek a reggeli után a tornateremben gyülekeztek, ahol a Maci csoportos gyermekek köszöntőt mondtak, majd a Maci csoportos óvó nénik előadásában a Mese a falánk tyúkocskáról című interaktív meseelőadás aktív résztvevői lehettek. A mese végén pedig, a vásárba hívogató kis tánc után megnyitottuk a Mihály napi vásárunkat.

Az óvoda dolgozói, a szülők, a nagyszülők kézzel készített tárgyakat, sütiket, cukorkákat készítettek eladásra, melyeket jelképes összegért lehetett megvásárolni.

Hálás köszönet minden közreműködőnek, Szülői Szervezetnek, szülőknek, óvoda dolgozóinak, akik részt vettek a Mihály napi vásár megszervezésében és zavartalan lebonyolításában, illetve adományaikkal, portékáikkal hozzájárultak a vásár sikerességéhez, a kitűzött célunk megvalósításához. A befolyt összeg: 359.000 Ft. Köszönjük! Bízunk benne, hogy a mai délelőtt feledhetetlen élmény volt mindenki számára.

Csábiné Ocsovai Rita
óvodapedagógus

10 éves szülinap a Bárkányi Oviban…

Idén ünnepeltük a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 10 éves fennállását. Hihetetlenül gyorsan eltelt ez az idő, többszáz kisgyerek megfordult, nevelődött ez idő alatt intézményünkben. Óvodánkban egy születésnapi partival tettük emlékezetessé a napot, ahol nem volt hiány vidámságból, zenéből, táncból, jókedvből, játékból. A Szülői Szervezet jóvoltából a Répa, retek, mogyoró együttes alapozta meg a hangulatot, egy mozgalmas, szórakoztató, interaktív foglalkozással.  Nincsen szülinap torta nélkül. Az évfordulóra egy muffintorta készült, melyet az Agro Help Nonprofit Kft. ajánlott fel a gyerekeknek. Ezúton is köszönjük! A jubileumra készítettünk egy fotókiállítást is az óvoda épületében, az elmúlt 10 év eseményeiből, melyet végig nézve magunk is elcsodálkoztunk azon, hogy mennyi-mennyi minden történt ez idő alatt az oviban. A képeket a Bolgár Foto ajánlotta fel az óvoda számára. A csoportoknak rajzversenyt hirdettünk, ahol a téma „Élet a Bárkányi Óvodában”… volt. Az elkészült alkotásokból minden csoport egy tablót készített, melyet díjaztunk, természetesen a jutalom sem maradt el a munkáért, minden csoport szabadtéri játékeszközöket nyert, mellyel az udvaron való tartózkodást tehetjük tartalmasabbá számukra. A 10 évért természetesen hálát adtunk a Jóistennek is, együtt ünnepelt közösségünk egy hálaadó szentmise keretében, melyet Dr. Beer Miklós celebrált, ami azért is volt külön öröm számunkra, mert az intézményünk alapításában, szentelésében is ő közreműködött. Reméljük még sok kerek évfordulót megérhetünk közösen itt a Bárkányi Óvodában.

Rigóné Lehoczki Bernadett
intézményegység-vezető

KÉPGALÉRIA

Te Deum

Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgéstekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt.

 /Filippieknek írt levél 4,6/

A 2022/23-as nevelési év végén is összegyűltünk hálaadó szentmisére óvodánk nagyobb közösségével a szécsényi ferences templomban, hogy köszönetet mondjunk Mennyei Atyánknak az év közben kapott kegyelmekért, mindazért a jóért és szépért, amivel megajándékozott bennünket ovis mindennapjaink során. A szentmisét Jób testvér mutatta be, aki egész évben nagy szeretettel fordult a gyerekek felé, próbálta segíteni őket és bennünket is az Isten felé vezető úton. Köszönjük közösségünkben végzett munkáját, az együttműködést. Örülünk, hogy együtt ünnepelhettünk, közösségben mondhattunk hálát a Jóistennek!


KÉPGALÉRIA

Pünkösd a Bárkányi Óvodában

Pünkösd a Húsvét utáni 50. napon kezdődik és két napig tart. Mivel a Húsvét sem egy pontos dátum – vándorló ünnepnek nevezzük -, mindig vasárnapra és hétfőre esik – a Húsvét utáni 7. vasárnapra. A pünkösd eredetileg zsidó ünnep: előbb a befejezett aratást, később pedig a Sínai-hegyi mózesi törvényhozást ünnepelték. Nem csak a naptárban elfoglalt helyük kiszámolásában, de lényegében is kapcsolódik a két ünnep egymáshoz. Ekkor történt, hogy „a Szentlélek tüzes nyelvei leszálltak az apostolokra”. A Biblia szerint ezen a napon Jézus lelke leszállt az égből Szentlélek formájában, és óriási szélvihar kíséretében kiáradt az apostolokra és megszentelte őket.
A pünkösdi népszokások közül a legismertebb a pünkösdi királyválasztás, amely a nyelvben is megragadt a „pünkösdi királyság” kifejezéssel. A szokás keretében a királyt a közösség tagjai a fiatal legények közül választják ki különböző versenyeken. A középkor óta élő szokás, amikor gyakoriak voltak az ügyességi próbák – karikába dobás, tuskócipelés -, lovas versenyek, küzdelmek. A pünkösdi király mellé királynőt is választottak. A szokás célja az volt, hogy a lányt férjhez adják.

A Bárkányi Óvodában a ballagásunkat egy pünkösdi műsör színesítette. A pünkösdölő műsör hetén, és az azt megelőző héten a ballagó nagycsoportos gyermekeket ünnepeltük. A „Mekkorát nőttünk” program keretein belül, az óvoda ballagói babakori tárgyakkal érkeztek az óvodába. Olyan dolgokat hoztak, amik nekik és szüleik szívének kedves emlék babakorukból, legyen az egy játék, plüss vagy babanapló.

A 2022/2023-as nevelési év végén 48 gyermek búcsúzott el óvodánktól. Június 06-án 25 gyermek, június 07-én pedig 23 gyermek köszönt el a játszópajtásoktól, óvó néniktől, dadus néniktől, és persze a sok-sok játéktól. A délelőtt folyamán a ballagókról szólt minden. Minden csoport gyermekei ajándékokat hoztak, melyeket egy „tiktokdobozban” kaptak meg a ballagók, tele meglepetéssel és ajándékkal. Nem maradhatott el a mulatozás sem: volt olyan csoport, akik előadással lepték meg a ballagó nagyokat, míg másik csoportok „táncházat” varázsoltak a búcsúzó gyermekeknek. A nagy mulatozás után minden csoport asztalán finom falatok várták őket.
Hiányozni fognak nekünk, de kívánunk nekik sok sikert, örömet, mosolyt, tudást és szeretetet az iskolás évekhez!

„Hagyjad az Úrra a te útadat, és bízzál benne, majd ő teljesíti.” Zsoltárok 37:5

Ocsovai Dorottya
óvodapedagógus


KÉPGALÉRIA

Gyermeknap a Bárkányi Katolikus Óvodában

Ahogy minden évben, idén is május végén került megrendezésre az óvoda dolgozói és a szülők szervezésével a Bárkányi Katolikus Óvodában a gyermeknap. Ezen a napon 7 állomás várta a gyerekeket, ahol körforgásszerűen szerezhettek élményeket egy-egy állomáson, vagy épp saját magukat tehették próbára ügyességi akadálypályán, kötélhúzásban vagy zoknidobáló versenyben.
A legnépszerűbb talán az ugrálóvár volt, ahol minden gyermek kitombolhatta magát, más állomáson csillámtetkót készítettek számukra. Gyermekeink óriás traktort és rakodógépet próbálhattak ki, rendőrautóval és mentőautóval ismerkedhettek. Szólt a sziréna egész délelőtt!
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából kitelepült egy különleges kisbusz, a Vidra Verda, ahol játékosan és sokféle módon ismerkedhettek meg a gyerekek a vízi élővilág lakóival.
De itt nem ér véget a gyermeknapi sokaság. A szülői szervezet élménybeli ajándékkal készült idén is, a Répa Retek Mogyoró zenés interaktív előadásával, ami június 12-én kerül megrendezésre, az óvoda katolikus intézménnyé válásának 10. évfordulója napján.
Ezúton szeretnék köszönetet mondani elsősorban az óvodavezetőnek, az óvó néniknek és minden itt dolgozónak ezért a napért, a szülői szervezet tagjainak és minden szülőnek, akik nagyon sokan eljöttek segíteni és részesei voltak ennek a vidám napnak. Volt, aki a sütésben vette ki a részét, volt, aki az állomásokon segédkezett, volt, aki felajánlással járult hozzá, hogy ez a nap a gyerekeké legyen.

Köszönjük a rendőrség és az országos mentőszolgálat járműves bemutatóját; a Mosó és a Sümegi családnak a munkagépes jelenlétet.
Nagy köszönet a szécsényi Privát Max üzletnek, akik biztosították a hűsítő jégkrémet erre a napra a gyerekek számára és az Arzenál Ajándékboltnak a csillámtetkóhoz tett felajánlását. Stayer Lászlónak az ügyességi akadálypálya eszközeit.
Köszönjük továbbá Tóth László Unio Coop Zrt. vezérigazgató úr felajánlását is, akitől csokoládé és nógrádi ropi és perec formájában kaptunk gyermeknapi ajándékot, továbbá a Szécsényi Óvodásokért Alapítványnak, aki az ugrálóvárat biztosította erre a napra. És nem utolsó sorban hálásak vagyunk az Eastern European Mission ajándékáért, akiknek köszönhetően egy két kötetes bibliai színezőkönyvvel térhetett haza minden óvodás.

Demusné Gyebnár Georgina
Szülői Szervezet Elnöke

KÉPGALÉRIA

Pünkösdi király választása óvodánkban

Óvodánkban nagy hagyománya van a pünkösdölő játékok felelevenítésének. Ahhoz, hogy a gyerekek képet kapjanak erről a szép hagyományról, az óvó nénik idén is egy jó hangulatú előadásban bemutatták, hogyan is választották ki a faluban a pünkösdi királyt és királynét a régi időkben. Mivel az iskolába készülő nagycsoportosaink is pünkösdölő műsorral búcsúznak el az óvodától, a gyerekek közül is meg kellett választanunk a királyt és a királynét.

A fiúknak öt próbát kellett kiállniuk:

–          zsákban futás

–          keszkenőkeresés

–          rúdtartás

–          kőhajítás

–          koszorú megszerzése.

A ballagóinkat két csoportba osztottuk. Az I. csoportba tartozó fiúk közül a leggyorsabb, legerősebb fiú a Halacska csoportos Laczkó Lénárd volt, aki a Nyuszi csoportos Puszta Flórát választotta királynénak. A II. csoportban a legügyesebb, leggyorsabb a Méhecske csoportos Balázs Nimród volt, ő párjának a Maci csoportból választott királynét Blaskó Izabella személyében. Közös körtánccal ünnepeltük meg a Pünkösdi királyokat és királynékat, akik a ballagásig töltik be ezt a szerepet.

Egy mozgalmas, vidám délelőttöt töltöttünk el ismét.

Pothoroczki Ágnes
Óvodapedagógus

 

KÉPGALÉRIA

Zarándoklat

Az Óvodások zarándoklata mindig egy kivételes ünnep Mátraverebély-Szentkúton, hiszen gyerekekkel telik meg a kegyhely. Idén, május 20-án viszont nem csak a szentmise erejéig várták a kicsiket a kedvelt zarándokhelyen, hanem az azt követő összművészeti fesztiválra is meghívást kapott minden gyermek. Természetesen, hagyományainkhoz híven mi is ott voltunk óvodásainkkal. Megérkezve, a gyülekezőt követően a Bárkányi ovisok Jób testvér vezetésével beköszöntek a Kegytemplomba a Szűz Anyához, majd ezt követően Orosz Lóránt kegyhelyigazgató köszöntötte a zarándoklatra érkező óvodásokat. Közösen bevonultunk a szabadtéri liturgikus térre, ahol megtörtént az óvodák között a vándorkereszt átadása. Ebben a nevelési évben a Bátonyterenyei Angyalkert Katolikus Óvoda adott otthont a vándorkeresztnek és adta át a Salgótarjáni Jó Pásztor Katolikus Óvodának, akik fennállásuknak 30. esztendejét ünneplik a 2023/24-es nevelési évben. 11 órától Zatykó László atya celebrálta az ünnepi szentmisét, majd ezt követően a Zarándokszállás melletti placc és a sportpálya fesztiválhelyszínné alakult át sátrakkal, színpadokkal. A Coucou Art Fest-re keresztelt kulturális program célja volt, hogy bebizonyítsa: a művészet menő! Még ebben a digitalizált világban is. Mégpedig úgy, hogy egy könnyed fesztivál keretében kreatív, játékos módon hozta közelebb a gyerekeket a képzőművészethez, azon keresztül pedig a múzeumok világához. Az aktív gyerekeknek sportversenyeket is rendeztek a pályán, animátorok bevonásával. Az időjárás is kedvezően alakult, így minden adott volt ahhoz, hogy testileg-lelkileg feltöltődve érkezhessünk haza.

Rigóné Lehoczki Bernadett
intézményegység-vezető

KÉPGALÉRIA

Madarak és fák napja 2023 május 10.

„Szenteltessék egy nap a madaraknak és a fáknak”
Herman Ottó

Ez a jeles nap hosszú időre a feledés homályába veszett, de 1994-től minden közoktatási intézmény igyekszik feleleveníteni! A mi óvodánkban is minden csoport kidolgozhatta, hogy milyen eszközzel és módszerrel hívja fel a gyerekek figyelmét a természet két nagy csodájára, a madarakra és a fákra! Idén ehhez kértük a Bükki Nemzeti Park egyik kiváló oktatójának segítségét, hiszen csak akkor válnak szemléletformálókká ezek a jeles napok, ha azok a gyerekeket érzelmileg és értelmileg egyaránt megérintik.

 

KÉPGALÉRIA

Így lett óvodánk vendége (és reméljük, most már visszatérő barátja!) Csákiné Dobos Laura oktatási referens, és a gyerekek legnagyobb örömére „Bere” az álölyv. Gyermekeink megismerkedhettek egy szalagos álölyvvel, ami Magyarországon nem őshonos, hanem Amerikában élő ragadozó madár, de általa sok érdekes információval gazdagodhattunk mindannyian.

Ezen a napon a hagyományokat követve minden csoport a saját virágládáját beültethette balkonnövényekkel és ezek ismét óvodánk bejáratát díszítik. Az udvarunkon egész héten rácsodálkozhattak a gyerekek a kertünkben vagy közvetlen környezetünkben vendégeskedő madarak sokaságára, így játszva tanulták ezek neveit, különös ismertetőjegyeiket, hiszen képeiket megtalálták egy-egy fatörzsre  felfűzve. A csoportszobában ügyességi illetve logikai játékokkal fejleszthették képességeiket, és a heti alkotásaikban különböző technikákkal keltették életre képzeletbeli madaraikat.

Tőzsér Kinga
óvodapedagógus

Majális az óvodában 2023. április 27.

A néphagyományról röviden: Magyar Néprajz VII.

A magyar nyelvterület nagy részén május l-jére virradó éjszaka állították, illetve állítják a májusfát. A május elsején állított fákat pedig sokfelé éppen pünkösdkor bontják le.

A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is.

A májusfák beszerzése a mindenkori legények, legénybandák feladata volt. Eredetéről az alábbiakat olvashatjuk: „Minden év május elsején a falukban, városokban, sok épület előtt lehet leszúrva látni virító zöld levelű, ágas-bogas, karcsú, magas fákat, melyeken virágok, szalagok, déli gyümölcsök, italok, fűzérek stb. díszelegnek. Falvakon nőtlen ifjak kedveseik ablaka előtt állítják fel május 1-ső napján virradóra a májusfát.”

A májusfaállítás tájegységenként változik. Egyes helyeken díszítették a fákat szalaggal, másutt azonban díszítetlenül helyezték el. Helyi hagyományok alakították azt a szokást is, hogy csak egyes lányok kaptak, vagy a falu minden leánya. A májusfa díszeit néhol a leány adta, de sokfelé a legények ajándéka volt. A májusfaállítás szokása még az utóbbi évtizedekben is változó, alakuló hagyomány, a fát sok esetben virágcsokor, sőt virágkosár helyettesíti. A legényeket attól függően, hogy titokban állították a fát, vagy sem, megvendégelték.

A néphagyományok átörökítését nem lehet elég korán kezdeni, ezért már az óvodában is célunk a hagyományőrzés, a gyermekek számára érthető, befogadható, örömteli, játékos módon megismertetni a majálist is, a természet újjászületését. Az idén a Katica, és a Süni csoport részvételével múzeumpedagógiai foglalkozás keretein belül „Majálisoztunk”, Smelkó Pista bácsi irányításával, de minden csoport kedve szerint tevékenykedhetett. A fiúk Pista bácsival kimentek az udvarunkra, ahol a színes papírszalagok az ügyes fiúkezek jóvoltából hamar felkerültek a Pista bácsi által hozott fiatal fára. Ezalatt a lányok „kínálnivalókat” készítettek elő. Mire a fiúk, és az óvó nénik végeztek, a lányok is kivonultak az udvarra dalolva. Vidám, tavaszi, párválasztós dalosjátékokat énekeltünk ameddig kedvük tartotta, majd a szép májusfáért cserébe a lánykák megkínálták a fiúkat egy kis csemegével. A májusfát (májfát) közösen elvittük, majd az óvoda kapujához erősítettük Pista bácsi segítségével.

Vidám hangulatban zárult ez a kellemes tavaszköszöntő délelőtt.

Burgundiné Sirkó Éva
óvodapedagógus

KÉPGALÉRIA

Tanító nénis nyílt nap

Hagyományainkhoz híven idén is meghívtuk a leendő első osztályos gyerekeinkhez a tanító néniket. Fontosnak tartjuk, az óvoda-iskola átmenet megkönnyítését, ezért nagy hangsúlyt fektetünk és lehetőséget teremtünk ennek a megvalósulására.

Eddigi évektől eltérően új formában találkozhattak a gyerekek és leendő nevelőik. A tornateremben játékos tevékenységek keretében ismerkedhettek és mutathatták meg képességeiket a gyerekek.

KÉPGALÉRIA

A színes tevékenységekről és a jó hangulatról az óvó nénik gondoskodtak.

Rigóné Lehoczki Bernadett
intézményegység-vezető

Látogatás

A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda dolgozói közössége márciusban villámlátogatást tett Óvodánkba. A debreceni kollégák városunkba, Szécsénybe szervezték kirándulással egybekötött közösségépítő lelki napjukat. Plébánosuk megkeresésére szívesen fogadtuk a szimpatikus és kedves csapatot, akik kíváncsiak voltak óvodánkra, az itt folyó életre, különös tekintettel a vallásos életre nevelés lehetőségeire, gyakorlati megvalósulására. A látogatás után Barsi Balázs atya várta őket a kolostorban lelki gyakorlatra, majd Hollókőben zárták a napot. Reméljük testileg-lelkileg feltöltődve érkeztek haza vendégeink, s máskor is szívesen látogatnak el a Nógrádi tájra, ami teljesen elbűvölte őket.

Rigóné Lehoczki Bernadett
intézményegység-vezető

Egy nap Népviseletben

Óvodánk 5 évvel ezelőtt csatlakozott népviseletek napjához.
A mozgalomhoz kapcsolódás célja népviseleteink darabjainak megismertetése az óvodás korosztállyal. A délelőtt folyamán ellátogattunk a „Kaláris Viselettárba”, ahol megcsodálhattunk egy széles körű kiállítást, és történetet hallhattunk az adott viseletről.

Öltözködés és viseletek a népmesékben c. kiadványból papírbabákat színeztünk.
Ezen a napon viseleteink egyes darabjait öltöttük magunkra (pörgős szoknya, pántlika, kaláris, kalap, lajbi… ).

 „Pörögjenek a szoknyák,
dobogjanak a csizmák,
repüljenek a pántlikák!”

KÉPGALÉRIA

Percze Katalin
óvodapedagógus

Fébé Társulat elismerése

Szeretettel és büszkeséggel számolunk be arról, hogy a XXXII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó találkozón a Szécsényi Fébé Társulat ARANY minősítésben részesült.

Különösen nagy öröm számunkra, hogy a színjátszó csapat egyik legfiatalabb szereplője, a 6 éves Balázs Nimród a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda gyermeke.

Szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek és felkészítőjüknek!

 

Föld Napja

 
KÉPGALÉRIA

Gergely-járás az iskolában

Márciusban Gergely napjához kapcsolódóan hagyományainkhoz híven iskolába készülő gyermekeinkkel ellátogattunk az iskolába.
Gergely-járás szokása országosan ismert, melynek egyik célja a gyerekek iskolába való verbuválása volt.  A mi iskolalátogatásunk célja is hasonló indíttatásból szerveződött és valósult meg. Ez az alkalom továbbá elősegíti, az óvoda-iskola átmenet gördülékenységét és az iskolába való átlépés nehézségeinek leküzdését. A nagycsoportos gyermekeink betekintést nyerhettek az iskolai életbe, az iskolai programokról összeállított képes beszámolóval ízelítőt kaptak az intézmény színes életéről, kipróbálhatták a tanórákon alkalmazott módszereket, eszközöket.
Tartalmas délelőttöt tölthettünk el az első és negyedik osztályos gyerekek és tanítóik körében.

KÉPGALÉRIA

VÍZ NAPJA AZ ÓVODÁBAN

Az ENSZ az 1992.évi dublini Környezetvédelmi konferencia javaslatára nyilvánította a március 22.-t a VÍZ  Világnapjává.

Minden évben megemlékezünk a Víz Világnapjáról az óvodában. Célunk, hogy alakuljon a gyermekek természethez fűződő pozitív viszonya. Tudatosítjuk a gyermekekben a víz fontosságát, hogy a növények elhervadnak, ha nem locsoljuk őket, az állatok szomjan halnak, ha nem isznak, az emberek megbetegednek, ha szomjaznak. Beszélgetünk a gyermekekkel arról, hogy miért fontos számunkra a víz, mire használjuk, mi lenne velünk, ha nem lenne a Földön víz. Megismerkedünk a víz tulajdonságaival, a patak, folyó. tenger, óceán, tó jelentésével. Felhívjuk a figyelmüket, hogy takarékoskodjunk a vízzel.


Hagyomány már, hogy elkészítjük a csoportunk hajóját, csónakját, tutaját. Ez lehet fadeszkából, kukoricaszárból, faágakból, csutkából. Közösen kis zászlót készítünk rá a csoportunk jelével. Az idén is így történt, a hajónkkal elsétáltunk a Szentlélek patakhoz, ahol a sekélyebb patakpartról vízre bocsájtottuk. Közben énekeltünk, verseltünk is, főleg „vizes” dalokat, verseket.

KÉPGALÉRIA

Ezen a napon mindenki KÉK színű pólóban jött az oviba. Bízunk benne, hogy az élményekkel teli hét után, minden gyermekben tudatosult, hogy a víz drága kincs, és takarékoskodnunk kell vele.

Csábiné Ocsovai Rita
óvodapedagógus

 

Folytatódott a Morzsabál című történet…

Két év kényszerpihenő, csendes szemlélődés után, 2023. február 11-én újra megrendezésre került 22. Morzsa bálunk, a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda gyermekei javára.  A bál céljául az óvoda belső tereinek színesebbé tételét tűztük ki. A bál nem jöhetett volna létre közösségünk egysége nélkül. Az este folyamán színes, érzelmes, szórakoztató műsorral kedveskedtek a megjelenteknek óvodás gyerekeink, szülők, óvodai dolgozók és Andi Színjátszósai. A bál fénypontja az apa-lánya és anya-fia táncok voltak, melyek felébresztették a jelenlévőkben rejlő érzelmeket. A fergeteges műsort követően értékesebbnél-értékesebb tombolatárgyak vártak a szerencsés nyertesekre, s hajnalig tartó mulatással ért véget idei jótékonysági bálunk, melynek bevétele a rengeteg nagylelkű támogatóknak köszönhetően: 2.804.000 Ft lett, melyet ezúton is hálásan köszönünk!

KÉPGALÉRIA

A Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda a Szülői Szervezet és a Szécsényi Óvodásokért Alapítvány, hálás szívvel mond köszönetet támogatóinak, cégeknek, vállalkozóknak, magánszemélyeknek, szülőknek, hogy anyagi támogatásukkal, tárgyi felajánlásaikkal hozzájárultak ahhoz, hogy közelebb kerülhessünk a kitűzött célunk megvalósításához.

A 22. Morzsabálunk célja: Az óvoda belső tereinek színesebbé tétele

A bál bevétele: 2.804.000 Ft

Köszönjük nagylelkű adományaikat!

 

Fő Támogatók:

 

 Pothoroczki Épületgépészeti Kft.

Kelecsényi Szabolcs

Fogarasi -Gépész Víz-Gáz-Fűtés Szakáruház

Mosó Gábor és családja

Süm-Agro Kft.

Castellum Hotel Hollókő

CE Plaza Hotel Siófok

Master-Garage Kft.

Smeraldo Apartman Siófok

Juhász Zoltán

Kovács Gábor

dr. Barrak Ahmad

Csukáné Szerémi Andrea

Stayer László és családja

Homoki Tamás

Otp Bank Nyrt.

Osztroluczki Borászat

Balázs-Bardóczi Noémi

Oláh Attila

Aquaworld Resort Bp. Élményfürdő

 

Támogatók:

 

Abonett Kft., Adamik Zsolt, Ágnerné Pásztor Alexandra- Lexy Fodrász szalon, Agro-Help Nonprofit Kft., Andi szíjátszósai, ÁSZ-WASH KFT., Aquaworld Resort Bp. Élményfürdő, Bagoly Szabolcs, Dr. Bagó József, Dr. Bagó Józsefné, Bagó Istvánné, Baráth Róbert, Barna Marietta, Bársony Vendéglő, Bau-Zon Kft.- Arzenál, Banett Bolt, Bariné Oláh Veronika- Major Turi, Bátyi Sándor, Benco Autókozmetika, Bencze Zoltán, Berki Norbert, Beszkid Elektro Kft., Beszkid Gábor, Betyárhegyi Pálinkafőzde, Biobolt Drogéria, Bog-Dó Dressz Kft., Bolla Piroska, Borbásné Mócsány Kitti, Borda Tamás és neje, Cafe Frei Kft., Carbon Medical, Cikória Kft., Cseh Barbara, Cseri Richárd, Cseri Tibor, Csizmadia Alexandra Julianna, Csonka Norbert, Czanik Balázs, Czerovszki István, Czving Ildikó masszázs kuckója, Csampa Magdolna, Dancsó Tímea, Danics Dominika, Demusné Gyebnár Georgina, Dér Nikolett, Diszamé Bt, Dombóváriné Saliga Nikolett, Dr. Zsók Ildikó, Dr. Csabai Pharma, Dr. Kocsis&Hoffmann Pharma, Dubovszki Csilla, Elixír Szépségszalon, Ép-Könyv 2010 Kft., Felker Bt – Serházkert Kft., Fekete Fanni, Filkor-Percze Zsuzsanna, Fiola-Kovács Beáta, Florens Bútor Kkt., Fogarasi -Gépész, Fornetti  Szécsény, Funky Forest , Gardrób, Gazdakenyér Kft, Gazduram Sajboltja, Gesztenyékert Vendéglő, Gajzinger Márta , Gasztron-M Kft – Mészáros Gábor, Golyán Vivien, Gyetvai Margó, Gyöngyi Kozmetika – Bocsó Józsefné, Házi Bolt, Hanna- Karina Divatszalon-Kuris Éva, Heizer Gyuláné- Marika Kozmetika, Hegyi Henrietta, Hentes Bolt Szécsény, Horváth Erzsébet, Ipoly Patyolat Kft., Istókné Újvári Katalin, Jaszik Katalin, Jekkel Csernus Adrienn, Juszt-Bau Kft., Kaláris Viselettár, Kereszti Richárdné, Keripszol Bt., Király Gyógyszertár, Királyné Szita Judit, Kiss Arnold, Kollár Csilla, Koplányi Gellért, Kovács Antal, Kovács Gábor, Kömöröczi Gábor-mesekönyv, Kőszeginé Makovínyi Beáta, Krizsanyik Gréta, Krista-Szabó Sára, Kucser Béla, Kuris Adrienn, Kurisné Hornyák Anikó, Kuris Péter, Lehoczki Méhészet, Ligeti Presszó Pizzeria, Lőrincz Noémi, Lukács Anna Hajnalka, Ludányiné Bella Szilvia, LUD VILL EV- Ludányi Miklós, Makkainé Huszár Gyöngyi, Max Motor Horgászbolt, MC’ Cayals Büfé- TOM IR KFT, Mester Gerely, Micsinai Tamás, Miss Női Divat- Magyarné Sámuel Lívia, Mobilárium, Mócsány Melinda, Mol-kov Bt, Nagy Gábor, Nagy Lajos, Ocsovai Adrián, Óvodai Dolgozók, Óvodai SZMK, Ősi Magnézium, Pa-Comp Kft . Újfehértó, Paterno Pizzeria, Palóc Ring, Palóc-Coop Zrt – Halmosi György, Paluch Norbert, Pásztor – Nagy Tímea, Papaír írószer- Dűz Klaudia, Papp Henrietta, Paulusz György, Paulusz Györgyné, Pásztorné Jusztin Anita, Percze Tamásné- Andi Virágbolt, Pesák- Végh Zsófia, Polohaus, Papírmadár, Pribelszki Ákos, Pribelszki – Varga Anita, Rácz Csaba, Rádi László András- Mezőgazdasági Bolt, Rein Tamás, Rigó Nóra, Rigóné Lehoczki Bernadett, Rimóci Szociális Bolt, Rigó János, Rozmaring Étterem, Schlüsser Natúr Kozmetika, Sijiqing Euro, Sole Mio Ristorante Italiano, Stílus Bt.- Petroveczné Ferencz Beatrix, Sport Kávézó, Strehó Gergő Zöldséges, Suha Evelin, Sutor Gabriella, Szabó Attila és családja, Szabó Mónika, Szabó Vilmos – Diagonál Kft., Szabóné Heizer Katalin, Szenográdi Tamás, Szécsény Mill Kft.-Malom, Szécsényi Pecsenyés, 100 Ft-os bolt Szolgáltatóház, Szegedi Paprika Zrt. Szeged, Szeles Zsolt- Festéküzlet, Szelesné Kozma Nikolett, Szent Jób Gyógyszertár, Szerémi Zsolt, Szeréminé Lazsán Zsuzsanna, Szép Zoltán, Szitáné Mócsány Zsuzsanna-masszőr, Szomszédné Tóth Edina, Spar, Tácsik Szilárd és családja, Talpai Zsanett, Tarlósiné Lőrik Anikó, Tóth-Mosta Patyolat, Tóth Viktor, Tóth-Barát Brigitta, Tóthné Deák Piroska, Tom’a Barber Shop- Szita Tamás, Toma Anett, Unyi Vivien, Uram Margit, Üstökös Pálinkafőzde, Varga Károly, Varga Bálint és családja, Varsányi Sportegyesület, Várszögi Méhészet, Velenczei Autó Kft., VELVER Elektonikai Kft., Vereczki János, Veres Alexa, Vincze Pékség, Vinczéné Szita Mónika, Virágné Lászlók Anett, Virág-Lak, Yogabazaar, Zagyi Anita, Zöld Élet.

 

Balázs áldás

„ Ó Szent Balázs légy mellettünk, óvj meg minket minden bajtól. Torokfájás, más nyavalya tőlünk elmaradjon!”

Mint minden évben, február 3-án, lelki vezetőnk, Jób testvér eljött közénk az óvodába, hogy Szent Balázs püspök közbenjárását kérje a Jóistentől gyerekeinkre és dolgozóinkra, hogy őrizzen meg mindannyiunkat a torokbajtól és mindenféle más betegségektől.

A csoportokban, a csendes percek alatt, megismerkedtek a Szent Balázs püspök nevéhez fűződő legendákról.

KÉPGALÉRIA

Farsangi mulatság a Bárkányi Óvodában

A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük. A városi polgárság elsősorban a német hagyományokat vette át (erre utal az elnevezés is az olasz „carneval” helyett), míg az arisztokrácia körében az itáliai és francia szokások terjedtek inkább el. De fellelhetők pogány germán vagy éppen ókori görög, római motívumok is.

Magyarországon már Mátyás korában divatban voltak bizonyos itáliai mintákat követő álarcos mulatságok, sőt II. Lajos udvarában harci játékokat is rendeztek.
A karácsonyi időszak elmúltával, a mezőgazdasági munkák megkezdése előtt, a telet záró időszakban sokfelé rendeztek bálokat, táncmulatságokat a falvakban. A különféle szakmák, céhek báljai mellett megtalálhatók az asszonyok, sőt a gyermekek báljai is. Népszerűek voltak a batyusbálok, ezekre a résztvevők vitték az ételeket, jellemzően kalácsot, süteményt és általában baromfihúsból készült fogásokat. A farsangi báloknak mind a paraszti életben, mind pedig a városi nagypolgárság körében komoly hagyományai voltak.
A báli szezon vége mindig más napra esik, hiszen hamvazószerdáig tart. Ez a nap a húsvétot megelőző 40. nap, ami mindig februárra esik. A hagyomány szerint az ezt megelőző nap húshagyó kedd van, a farsang utolsó napja, amikor még nyugodtan lehet lakmározni. Az ünnepi eszem-iszomhoz köthető a torkos csütörtök eredete is. A hagyomány szerint ezen a napon kell elfogyasztani minden zsíros, tartalmas ételt, hogy a nagyböjt alatt biztosan ne kerüljenek tiltott hozzávalók az ételekbe.  Utána viszont megkezdődik a böjti időszak, amikor a hívők nem esznek húst, egészen húsvétig.

KÉPGALÉRIA

A Bárkányi Óvodában február 02-án került sor a farsangi mulatságra. Az óvoda 7 csoportjának gyermekei színesebbnél-színesebb jelmezekbe bújva érkezett a „mulatságba”. Csoportonként különféle játékok (székfoglaló, ropievő verseny, sorversenyek és még sok más) várták őket, jelmezverseny, táncos mulatság, mellyel még emlékezetesebbé tehettük a gyermekek napját. A nagy játék előtt persze, az „eszem-iszom, dínom-dánom”, a sok finomság sem maradhatott ki a farsangból. A délelőtt végén minden csoport összegyűlt a folyosón, ahol zeneszóra mindenki táncra perdülhetett játszó pajtásával, ezzel elijesztve a telet és a hideget, várva a napsütéses, szép tavaszt.

Ocsovai Dorottya
óvodapedagógus

 

Vízkereszt a Bárkányi ovisokkal

Január 6-án Vízkereszt napján a napkeleti bölcsekről, Jézus megkeresztelkedéséről, valamint Jézus első csodatételéről, a Kánai menyegzőről emlékezik meg a katolikus egyház. A hagyomány szerint ekkor bontják le a karácsonyfát. A házszentelés szokása is ehhez a naphoz kapcsolódik. A házszenteléskor a pap az ajtófélfára írja az évszámot és három betűt (pl. 20†C†M†B†21). A három betű jelentése: Christus Mensionem Benedicat, azaz Krisztus áldja meg e hajlékot. (Amennyiben a CMB helyett GMB-t írnak az ajtófélfára, akkor azzal azt kérik, hogy a három Szent Király közbenjárására áldja meg Krisztus az adott hajlékot.) Egyes helyeken a templomban aznap szentelt vízzel, maguk a háziak szentelik meg házukat. Mi is ellátogattunk a templomba, hogy a Gáspár, Menyhért és Boldizsárral kiegészült betlehemben megcsodáljuk a Szent Családot és a nekik hódoló pásztorokat. Majd Jób testvér beszélt nekünk a bölcsek ajándékairól, a tömjént pedig közelről is megnézhették a gyermekek. A csoportok megszentelésére is sor került, amikor is együtt imádkoztunk és énekeltünk, kérve Krisztus áldását gyermekeinkre, magunkra, közösségünkre.Óvodánkban ezen a napon leszedtük és elraktuk a csoportszobák és öltözők ünnepi díszítését, amellyel véget ért a karácsonyi ünnepkör. A Vízkereszt ünnepe kapcsán a „háromkirályok” látogatásáról, és a kánai menyegzőről meséltünk a gyermekeknek.Jó alkalmat adott ez a nap arra is, hogy Jézus megkeresztelkedése kapcsán beszélgessünk a saját keresztelkedésünkről, a keresztelés szentségéről. Azok a gyerekek, akik részt vettek keresztelőn, szívesen meséltek saját élményeikről. Fontosnak tartjuk, hogy az óvodánkba járó gyermekek, megismerkedjenek evangéliumi történetekkel, ismerjék az egyes egyházi ünnepek keresztény tartalmát, jelentőségét. Vízkereszt egyben a farsangi időszak kezdőnapja is, ettől kezdve óvodásaink, örömmel tervezgetik farsangi maskaráikat, lázasan készülődnek a farsangi mulatságra.

                                                                                                      Gajzinger Márta

                                                                                                     óvodapedagógus

képgaléria

„Karácsony ünnepén… „

Az ünnep különbözik a többi naptól, kiemelkedik azok sorából. Ennek sok jele lehet: várakozunk rá, készülünk az eljövetelére, takarítunk, díszítünk, készülünk, hogy szép környezetet teremtsünk, mire eljön az idő…Várták a zsidók kétezer éve, és mi is várjuk évről évre a kis Jézus születésének ünnepét. Várjuk, hogy a megígért Szabadító, az Üdvözítő, leszálljon a földre és megszentelje a mi emberi létünket. Magára vegye egy gyenge, kiszolgáltatott csecsemő testét, aki rászorul a mi törődésünkre, gondoskodásunkra. Így akarja teljesen nekünk adni magát, ránk bízni az életét. A teremtő Isten, a mindenség Ura nekünk adja az Ő egyetlen, szeretett Fiát, Jézus Krisztust. Ezek a csodálatos titkok és igazságok töltik be ennek az ünnepnek a tartalmát. Ha képesek vagyunk csak ezt a gondolatot felfogni, akkor valóban megértjük, hogy milyen csodálatos a karácsony, Jézus születése. Van mit ünnepelnünk, mert a Gyermek közel jött hozzánk, hogy szerethessük és miénk lehessen. Ez a lelkület segít, hogy ünnepelni akarjunk, kilépjünk a hétköznapokból, és akarjuk érezni az igazi szeretetet a környezetünkben. Ezért igyekeztünk mi is mindent megtenni az óvodában, a csoportjainkban, hogy gyermekeink megérezhessék a készülődés nagyságából, alaposságából, sokrétűségéből, nagyon fontos ünnep a karácsony. A Szentcsalád-járás során megismerkedtek a gyermekek a szállákeresés történetével, imáinkba foglaltuk a szeretteinket, kértük a Szent Család közbenjárását, hogy kéréseinket vigyék a fiuk, Jézus elé. Az adventi időszakban hosszan vártuk sorban gyújtva a gyertyákat az adventi koszorún, hogy végre közeledjen az ünnep. Tisztogattunk lelkünket a jócselekedetekkel, imákkal, odafigyelésekkel, az ajándékkészítések, beszélgetések, versek, dalok segítségével. Bevontuk a családokat az adventi gyertyagyújtások meghittségébe, segítséget nyújtva a konkrét imák felkínálásával nyomtatott formában. Úgy tapasztaltuk, hogy kedvező fogadtatása volt a családok körében, ezért szeretnénk ezt hagyománnyá tenni és a következő években is felkínálni. A közös ünneplés sem maradt el, hiszen mi is közösség vagyunk, amit az ünnepek is erősítenek. A Halacska és az Őzike csoport gyermekei közös karácsonyi műsort készítettek mindannyiunk és a vendégeink örömére a covid miatti több éves kimaradás után. Nagy izgalommal és várakozással tekintettünk az ünnep elé. Színesítette és emelte a játék színvonalát a közös éneklés és a gitárosok játéka. Az ajándékok is odakerültek a csoportokba, míg a születés történetét figyelték a gyermekek. A délelőtt gyorsan és tevékenyen telt a sok új játék kipróbálásával. Az ünnep valódi tartalmát igyekeztünk minél többféle módon átadni, hogy ki-ki megérezhesse, megtudhassa, hogy a karácsony a legnagyobb Szeretet földre szállásának, és a magunk ehhez való viszonyulásának az ünnepe.

                                                                                                              Gajzinger Márta

                                                                                                     óvodapedagógus, hitoktató

képgaléria

„Mikulás úgy vártalak…”

Idén is nagyon jók voltak a gyerekek, mert december 06-án meglátogatott minket az óvodában is a Mikulás bácsi. Nagy izgalommal vártuk. Énekeket, verset tanultunk, meséltünk, sok szép alkotást készítettünk, megismertük Szent Miklós életét, csodáit. Írtunk levelet is a Mikulásnak, amit az óvoda folyosóján elhelyezett postaládába bedobtunk. Hallgattuk, hogy szól-e a Mikulás csengettyűje, és végre megérkezett! Örömmel vettük át az ajándékot, ki bátrabban, ki félősebben.  Az óvodai közösségünk nevében szeretnék köszönetet mondani a Szülői Szervezeti tagoknak a szervezésben, csomagolásban való aktív részvételért, Demusné Gyebnár Georginának a koordinálásért, azoknak a szülőknek, vállalkozóknak a segítségéért, akik támogatásukkal, felajánlásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen tartalmas csomagokat tudtak a gyermekek kapni.Szeretném megköszönni a három Mikulásunknak, Smelkó Istvánnak, Zsiros Tamásnak és Zsiros Milánnak, valamint a krampuszlányoknak, hogy idejüket nem sajnálva velünk töltötték a délelőttöt, és mosoly csaltak a gyerekek arcára.

 „Jövőre is szeretném, hogyha hozzám eljönnél!”

                                                            Pothoroczki Ágnes

                                                             óvodapedagógus

  képgaléria

„Szállást keres a Szent Család…”

Advent idején már hagyománnyá vált óvodánkban, hogy a Szent Család képét körbe visszük csoportjainkba, hogy imádkozva, énekelve szállást találjunk számukra. Az idén is így történt ez, hogy kialakított szokásainkat tovább éltessük, és elültessük gyermekeink szívében a Jézus születésére való várakozást. Mai életünkben nincsen jelen a várakozás valami nagy és különleges dologra, hiszen mindent azonnal megkaphatunk. A körülöttünk lévő világ is azt sugallja, hogy nem kell vágyakozni, mert bármi, bármikor miénk lehet. Az üzletek hetek, lassan hónapok óta „tolják” az ünnepeket az emberek arcába, szívébe, hogy mihamarabb „túllegyünk az egyiken és jöhessen a másik”. Nincsen különbség egyik és másik ünnep, alkalom között. Pedig számunkra, keresztények számára az egyik legszentebb ünnep közeledik ismét, amikor az Isten Fia megtestesül, és földre száll, felveszi a mi életünket, sorsunkat. Egészen hasonlóvá akar velünk lenni, kicsi tehetetlen gyermek személyében, ránk, Máriára és Józsefre bízza magát. Nincsen ennél nagyobb szeretete senkinek, mint hogy a mindenség Királya esendővé, kiszolgáltatottá teszi magát. Talán emberi ésszel fel sem fogható ez a nagy szeretet. Ezt az üzenetet igyekszünk átadni gyermekeinknek, hogy megérezhessék, mennyire szeret minket az Isten.A készület Jézus születésére semmiképpen nem kapható meg azonnal, hiába sugallja felénk a világ, mi arra neveljük a ránk bízottakat, hogy a fontos, nagy dolgokra bizony várni kell. Úgy, ahogyan várta Mária és József a kis Jézus születését. Közben pedig otthontalanul vándoroltak házról, házra, keresve a biztonságot, nyugalmat.Mi azonban azt tanítjuk, hogy befogadjuk, türelemmel és örömmel várjuk a Szent Családot csoportjainkba, életünkbe. Advent idején a Szent Család képe előtt mindenki imádkozhat saját családjáért, közösségünkért és minden rászorulóért, akinek Isten kegyelmére van szüksége. Útra is kelünk a képpel, hogy tovább adhassuk a várakozás örömét és izgalmát egy másik csoportnak. Nagy öröm számunkra, hogy taníthatjuk ebben a „mindent gyorsan megkaphatok” világban a beteljesülésre való várakozás bizonyosságát mindenki számára, aki a mi óvodánkba jár. Reméljük, sikerül egy kissé kikapcsolni a zajos külvilágot legalább arra a kis időre, míg ezek a gyermekek és családjaik a mi közösségünkhöz tartoznak, és igazi, gyermeki örömmel várni a Megváltó születését. Kívánjuk Mindenki számára a várakozás örömét, tisztaságát, lelki békéjét családja és szerettei körében.

„Szállásunkat mi megosztjuk, kis Jézuskát befogadjuk…”

Gajzinger Márta

óvodapedagógus, hitoktató

képgaléria

Erzsébet nap az óvodában

A Páter Bárkányi János Katolikus Óvodában a november 14-ei héten, Árpád-házi Szent Erzsébetről emlékeztünk meg, ki kedvességéről és jóságáról volt ismert az emberek között. 1207-ben valószínűleg Sárospatakon született. Édesapja II. Endre magyar király, édesanyja pedig Gertrúd volt. Szüleitől, környezetétől nagyon sok vallásos indíttatást kapott, de ő kiskora óta megvolt az imára és a szeretetszolgálatra való hajlama. Játék közben is ellátogatott a templomba imádkozni. Szívesen ajándékozta dolgait szegényebb társainak, korán kezdett koldusoknak alamizsnát osztogatni. Nem csak a saját szájától megvont falatokat adta oda, hanem a konyháról szerzett ennivalókat is vitte a szegényeknek. Négyéves korában Wartburg várába került, gróf Hermann nevű fiával jegyezték el, ott kellett nevelkednie. Nehezére esett a szeretteitől való elszakadás is, a vár állandóan nyüzsgő vendégzsivaja is idegen volt számára, de még inkább az az ellenszenv esett nehezére, amivel az új környezetében a legtöbben fogadták. Hatéves volt, amikor édesanyja meghalt, ettől kezdve szinte csak az ima volt egyetlen vigasztalódása. Erzsébet sok ennivalót hordott és ez által sok melegséget és szeretetet ajándékozott a rászorultaknak. Mindemellett hősies fokon gyakorolta a szeretetet, jóságos cselekedeteivel.
A jólelkű asszony leprás beteget ápolt, csodatettei közé tartozik az is, amikor a szegényeknek kenyeret vitt, ám ezt a király testvére, Henrik észrevette. Az Úr azonban a kenyér helyett, rózsákat láttatott Henrikkel, aki megszégyenülve útjára bocsátotta Erzsébetet. A rózsa a keresztény ájtatosság, az engedelmes alázatosság és a könyörületesség jeleként is megmutatkozik.
Szent Erzsébet a könyörületességéről volt nevezetes, nagyon szerette a Mennyei Atyát, sokat imádkozott és beszélgetett vele. Ezért a gyermekek felé mi is ezt a viselkedésmódot közvetítettük. Buzdítottuk és bátorítottuk őket a jó cselekedetekre, a kedves szavakra. Sokat beszéltünk arról, hogy miképp tudunk segíteni embertársainkon.  A gyermekek egész héten megértően, türelmesen és segítőkészen fordultak egymás felé, segítették kisebb társukat a játékban, ha netán valaki szomorú volt, felkarolták, és vigasztalták. Az óvoda hét csoportja megajándékozta egymást egy-egy kis ajándékkal, és énekkel, ezzel is kihangsúlyozva az adakozás és az ajándékozás örömét. (Adni jobb, mint kapni!)
Tiszteletünket és köszönetünket egy szál rózsa ajándékozásával nyilvánítottuk ki, melyet az óvoda csoportjai a Szent Erzsébet szobor elé helyeztek.  Imáinkat a jó Istenhez és Szent Erzsébethez irányítottuk, és kértük a kedvesség, jóság és a szeretet erejét egymásra, családjainkra és a világ összes beteg és rászoruló emberére.

Ocsovai Dorottya

óvodapedagógus

képgaléria

Márton nap az óvodában

„Rád gondolunk Szent Márton”

Minden évben, november 11.-e körül megemlékezünk Tours-i Szent Márton életéről, életszentségre vezető útjáról. A szentek példamutató cselekedeteit, emberszeretetét, imádságos életét elbeszélő formában, mesés történeteken keresztül mutatjuk be a gyermekeknek. A jótettek szemléltetésére kicsi lámpásokat barkácsolhattak az óvodások, melyek fénye megvilágította az óvoda folyosóját is, amikor énekelve vitték körbe azokat, jelezve, hogy a jóság, akár milyen kicsiny is, együtt másokkal valódi világossággá lesz.A Márton-napi népszokások idén is megjelentek óvodánkban. A libák központi szerepet kaptak, így a gyermekek különböző anyagokból kis libákat készítettek, melyekkel később örömmel játszottak. A libákról szóló dalos játék, éneklés és szerepjáték során vidám hangulat kerekedett a csoportokban.A régi időket idézve lehetett kukoricát morzsolni. Munka után pedig jól estek a finom falatok; főtt kukorica, libazsíros vagy libamájkrémmel megkent kenyér lilahagymával, és a meleg tea sem maradt el. Színes tartalommal tudtuk megtölteni a hetet, a gyermekek tudástára ismét bővült, emlékezetük pedig élményekkel gazdagodott.

Boldog Bernadett

óvodapedagógus

képgaléria

Rózsafüzér az óvodában

Óvoda szinten most először imádkoztuk együtt a rózsafüzér imádságot, bekapcsolódva az  „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű, világméretű imakezdeményezésbe.Többféle módon igyekeztünk megismertetni a gyerekekkel ezt a régi, ősi imádságot: először is gyűjtőmunka keretén belül meghirdettük csoportjainkban, hogy akinek van otthon rózsafüzére, hozza el az óvodába, és itt egy házi kiállításban mindenki megmutathatja a sajátját. Az imádságot is igyekeztünk gyermekeinkkel megismertetni és együtt elimádkozni egy tizedét. Majd megjelenítettük közösen is az udvaron. Minden részletét más-más csoport alkotta meg: süni csoport a keresztet rakta ki gesztenyéből, a maci csoport az összekötő részt dísztökből, a katica csoport az első tizedet csipkebogyóból, a nyuszi  csoport a 2. tizedet levélből, a méhecske csoport a 3. tizedet kövekből, az őzike csoport almából a 4. tizedet, a halacska csoport pedig az utolsó tizedet virágokból készítette el. Miközben az utolsó tizedet raktuk le a földre, közösen imádkoztunk.A rózsafüzér hónapjának megkoronázása nálunk a behozott és kiállított olvasók Jób testvér általi megáldása és közös ima lett. Reméljük, hogy sikerül kissé közelebb hozni, megismertetni a gyerekekkel ezt a szép, ősi imádságot és legfőbb közbenjárónk, Mária segítségét kérni szükségeinkben.

                                                                         Gajzinger Márta

   óvodapedagógus

képgaléria

Őszi betakarítás, terményáldás

Óvodai csoportjainkban 1 hetet szenteltünk ennek a témának. Beszélgettünk az őszi munkákról, hagyományokról. Akiknek volt lehetősége, gyakorlati tapasztalatszerzésre, betakarításra indultak a gyermekekkel. Kérésünkre a szülők nagyon sok gyümölcsöt, zöldséget, egyéb terméseket hoztak csoportjaink részére, így mindenféle ismeretszerzésre, játékra biztosítottak voltak a feltételek (ízlelős, tapintós játékok, kompót, befőtt, vitaminsaláta készítése, kóstolása, aszalás, versenyjátékok). A témához kapcsolódó mesékkel, versekkel, énekekkel ismerkedtünk. Terménybábokat készítettünk, melyekből óvodánk bejáratánál rendeztünk kiállítást. A szőlő szemezését, darálását, a sotolást Smelkó István és Jászberényi Pál az óvoda udvarán ismertette meg múzeumpedagógiai foglalkozás keretében. A szőlő nedűjét mindenki megkóstolhatta. Kukoricamorzsolásra is volt lehetőség, nagy sikert aratott. A szülők-gyermekek részére tökfaragó versenyt hirdettünk. Sok szép alkotás készült, melyeket a fedett teraszunkon helyeztünk el, mindenki megcsodálhatta. A terménybábokat, tökből készült alkotásokat cukorral, oklevéllel díjaztuk. Mindenki nyertes volt, aki ezekben részt vett! Hálaadó imát tanultak gyermekeink, és minden csoport terménykosarat készített, amiket a templomba vittünk megáldani. Tartalmas, szép, vidám hetet tudhatunk magunk mögött.

Bakay Sándorné

   óvodapedagógus

képgaléria

Újra gazdagodtunk…

Óvodánk, Fenntartónk és a Szécsényi Óvodásokért Alapítvány jóvoltából 3 új udvari játékeszközzel gazdagodott, melyet óvodásaink októberben nagy örömmel vettek birtokba.

Köszönetünket és hálánkat fejezzük ki gyermekeink nevében is!

képgaléria

ÁLLATOK VILÁGNAPJA AZ ÓVODÁNKBAN

Az idén is megünnepeltük október 4-én, az Állatok világnapját az óvodánkban. Ez a nap Assisi Szent Ferenc ünnepnapja is, aki egyben az állatok védőszentje.  Nagyon szerette az állatokat, a legenda szerint még az állatoknak is prédikált. Idén is megemlékeztünk e jeles napról a csoportokban: állatokról szóló könyveket nézegettünk, állatokról szóló verseket, dalokat, mondókákat mondogattunk a gyermekeknek, találós kérdéseket, meséket mondtunk nekik. Fontos feladatunknak tekintjük, hogy felhívjuk a gyermekek figyelmét a bolygón élő állatok védelmére, kipusztulásának a megállítására, a táplálkozási lánc fenntartására. Valamint a felelős állattartásra, és az állatok védelmére, illetve hogy fejlődjön az állatokhoz való viszonyuk és a felelősség érzetük. Október 4 – én ( kedden ) a tízórai után a tornaterembe gyülekeztek ovisaink, ahol a Maci csoportos óvónénik előadásában az ALMA című interaktív  mesét nézhették meg. A szülők segítségével lehetőségünk nyílt arra, hogy behozzák óvodánkba, a kedvenc kisállataikat. A gyerekek a délelőtt folyamán megfigyelhették őket a ketreceikben. Óvodánkban azt szeretnénk, hogy gyermekeink ismerete gyarapodjon az állatokról, és azok életmódjáról, ezért próbáltuk a sétáinkat úgy szervezni, hogy minél több olyan helyet találjunk meg, ahol több állatot is megfigyelhetünk a természetes élőhelyükön. Bízom benne hogy egy feledhetetlen, és élményekben gazdag délelőttöt szereztünk a gyermekeknek. Köszönet a segítőknek és a szülőknek!

                                                                                                                                                        Csábiné Ocsovai Rita

                                                                                                                                 óvodapedagógus

képgaléria

Mihály-napi vásár és népmese napja az óvodában

A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály egyike a hét arkangyalnak. Ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Ünnepnapja szeptember 29. A természetben, az időjárásban ilyenkor változás áll be. Szent Mihály napja Európa-szerte ismert pásztorünnep. Az állattartók ilyenkor hajtották vissza a faluba a legelőre hajtott állatokat. Ez a nap a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja volt.

Szent Mihály napján sok helyen tartottak vásárt. Ilyenkor szerezték be az emberek a téli holmit. Ám nemcsak azért mentek a vásárba, hogy megvegyék, amire szükségük van- ez szórakozást, ismerkedést, hírszerzést is jelentett az embereknek.

Ezt a hagyományt követve rendeztük meg ismét szeptember 30-án óvodánkban a Mihály-napi vásárt, a magyar népmese napjával összekötve. Már reggel népzene szólt az ovi folyosóin, és a gyerekek közül sokan népviseletben érkeztek, ezzel is fenntartva a régi idők emlékeit.

10 órakor a Katica csoport előadásában „Az aranyszőrű bárány” című mesedramatizálást nézték meg a gyerekek, majd közös éneklés-„Én elmentem a vásárba fél pénzzel…” és táncház következett.

Ezután valóban elindultunk a vásárba, ahol az óvoda dolgozói, illetve a szülők által készített sok-sok portékából lehetett választani. Az esős idő ellenére is nagyon sokan eljöttek, jól érezték magukat, és mindenki talált kedvére való vásárfiát.

A vásár bevétele 357.240 Ft lett, amit a néphagyomány éltetéséhez szükséges kellékek, eszközök beszerzésére fordít majd az óvoda.

Köszönjük a szülők aktív részvételét, a portékák készítését, és Paluch Norbertnek a táncháza!

képgaléria

képgaléria

Újra Erdei óvoda Ráróspusztán

 Óvodánkban az erdei óvodai táborozás már 23 éves hagyománnyal rendelkezik. Az idén közel 40 nagycsoportos, iskolába készülő gyermek és 6 óvodapedagógus részvételével valósítottuk meg programunkat. A környezet védelme óvodáskorban az ismerkedéssel, környezetünk megszerettetésével kezdődik. Fontosnak tartjuk, hogy óvodás gyermekeink közvetlen módon találkozzanak a természettel érdeklődésükre, lelkesedésükre építve tapasztalásokat szerezzenek. Az óvodás gyermekeink élményekkel teli hátizsákkal térhettek haza.

képgaléria

BILLEGÜNK-BALLAGUNK

„Az emlékezéshez nem emlék, hanem szeretet kell, mert akit szeretünk, azt nem felejtjük el.”

2022.06.01-02. 47 fő nagycsoportos óvodás gyermektől búcsúztunk!

Egy igazán jó kedvű, együtt éneklő, táncoló kis közösségtől.

Pünkösdi műsort láthattunk, amelyet követet a búcsúzás pillanatai.

Búcsúzunk tőletek…emlékeinkben sok-sok kacagós, élet-vidám, huncut gyermek marad, akikkel nagyon sok élmény köt össze.

 képgaléria

Gyermek rajzpályázat

A Nagykőrösi NÁZÁRET Római Katolikus Óvoda által hirdetett „Jézus szeret minden kicsi gyereket” című jubileumi rajzpályázatunkra sok szép pályamunkával neveztek. A pályamunkák közül Zsupin Zsófia őzike csoport II. helyezést ért el, Kanyó Emma halacska csoport különdíjat kapott.

képgaléria

TE DEUM

Az idei nevelési évünkben is együtt éltük meg a mindennapi imáinkban a Jézushoz való tartozásnak örömét. Sok segítséget kaptunk a nehézségek elviseléséhez. Ez az év is színesen és tevékenyen telt, melyet sok örömben, olykor nehézségekkel, de együtt, közösségben éltük meg. A közösségünk a nevében gyűlt össze óvodánk iskolába induló gyermekei óvodapedagógusai a szécsényi ferences templomban. Posztós Erik plébános atya vezette szentmisén igyekeztünk teljes szívvel, lélekkel, részt venni, hogy köszönetet mondhassunk mindenért, ami ebben az évben történt. A Jézus nevében való összegyülekezés öröme és dicsérete maradjon velünk a nyáron is, hogy feltöltődve, kipihenve kezdhessük meg új nevelési évünket ősszel.

képgaléria

Gyermeknap 

képgaléria

Óvodások zarándoklata Szentkúton

Mátraverebély-Szentkút kegyhelyen ovis zarándoklattal egybekötött családi napon vettünk részt közel száz óvodás gyermekkel és szüleikkel. Ünnepi szentmisén hálát adtunk Szűz Máriának a hamarosan záruló óvodai évért, egészségünkért. A családok különböző gyermek programokon vehettek részt. Tartalmas szép napot tölthettünk együtt ezen a szép helyen.

képgaléria

RAJZOS- DALOS MESEPROGRAMOT” nyertünk

  Rengeteg ovis alkotást küldtünk Intézményünkből. Így megérdemelten vehettünk részt ballagó nagycsoportosainkkal, ezen az interaktív, rajzos-dalos meseprogramon. Vidám, gyerekzsivaj fogadta: „Az elveszett vonatfütty” történetét, amit rajzban, dalban mesélték el nekünk előadóink. – Ritmusgyakorlatok, – csapatépítő játékok, – figyelem-koncentrációs feladatok, – körjátékok, – ügyességi játékok, – találós kérdések tették még színesebbé ezt az utazást.

képgaléria

Madarak fák napja

Idén egy különleges szabadtéri kiállítással készültünk erre a jeles napra. Lefényképeztük az óvoda udvarán található fákat, és a környezetünkben található madarakat. Ezután a madarakról és a fákról készült fényképekből, képes tájékoztató készítettünk. Miután megbeszéltük a gyerekekkel, hogy mi is van képeken, beazonosítás után közösen helyeztük fel az adott fákra ezeket, a madarak képeit is elhelyeztük. A képek elkövetkezendő napokban is felkeltették a gyerekek kíváncsiságát, többször is megkértek minket, hogy olvassuk el az ismertetőket. Így hoztuk egészen közel az óvodások számára a közvetlen környezetük értékes élővilágának egy darabját.

képgaléria

Betánia idősek otthonába látogattunk

Meglepetés műsorral kedveskedtünk a néptáncos gyerekekkel a Betánia Idősek Otthona lakóinak. Nagyon nagy szeretettel, örömmel fogadtak minket és a gyerekek is ügyesek, lelkesek voltak. Időseket meghatotta gyermekeink kedvessége, szívesen invitáltak következő alkalomra is.

képgaléria

Anyák napja az óvodában

Minden csoportunk gyermeke személyesen köszöntötte édesanyját Anyák napja alkalmából!

Áldd meg Isten!

Ki az, aki ápol születésem óta,
Testemet, lelkemet a bajtól is óvja?
Ki tanított engem Isten szent nevére,
S ha baj vagy bánat ér, ki ölel szívére?
Könnyes lesz a szemem, ha róla beszélek,
Az én ÉDESANYÁM ez az áldott lélek.
És szívemnek nincs szebb kívánsága, vágya
Csakhogy őt az Isten ezerszer megáldja.

                                                                   Ámen 

Népviselet napja

Legyen népviselettől színes a világ!

Az idén is lelkesen vártuk ezt a szép napot, megmutathattuk és megcsodálhattuk milyen gyönyörű viseleteink vannak. Minden résztvevőn megtalálható volt a mindennapi öltözetben is a népi viselet részei: kaláris, kalap, mellény, pörgős szoknya, pántlika.

De többfajta teljes népviseletben is megjelentek gyermekeink, és nevelőink. Egy viseletben is „Pompás napot” tölthettünk együtt!

képgaléria

Föld napja

A Föld napja alkalmából virágládák beültetésével foglalatoskodott minden csoportunk, hogy ezzel is szebbé tegyük óvodánk ablakait, utcafrontját, környezetünket környékét. Megbeszéltük a gyerekekkel, hogy az általunk elültetett virágokat, növényeket gondoznunk kell, mert akkor szépségükkel hálálják meg. Minden tettünkkel, cselekedetünkkel azt tudatosítjuk gyermekeinkben, hogy:

                                                              „A Föld sorsa a mi kezünkben van!”

képgaléria

Lelki nap KETT módszer

képgaléria

Húsvétra készülünk

Óriási húsvéti tojást formáztunk óvodásaink, és dolgozóink segítségével a Múzeum elött! A város „Tojásfáját” tovább díszítettük énekkel, tavaszi mondókával kísérve. Nagyon vidám, hangulatos, napsütéses program volt…

képgaléria

Nyílt nap az óvodában, nálunk jártak az tanító nénik

képgaléria

Víz világnapja

„Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” (Saint-Exupéry)

képgaléria

Beiratkozás

Hirdetmény

Jelentkezés lap 2022.pdf

Szülői tájékoztatás az óvodai felvétellel kapcsolatban.pdf

Farsangolás az óvodában

„Itt a farsang áll a bál…”

képgaléria

Balázsáldás az óvodában

Az óvoda lakói ünneplőbe öltöztették szívüket és várták Erik atyát, aki szeretettel hozta el az áldást valamennyi gyermek és felnőtt számára.

képgaléria

Vízkereszt – Templomlátogatás, házszentelés

Január 6-a, Vízkereszt napja, ehhez a naphoz kapcsolódik a házszentelés szokása, három Királyok látogatása Óvodás gyermekeinkkel templomba látogattunk, majd Erik atya megszentelte csoportjainkat és áldást adott gyermekeinkre, nevelőinkre!

képgaléria

Karácsony az óvodában

„Míg advent a reményteli várakozás ideje,a Szenteste maga a megvalósult, beteljesedett csoda „

Óvodás gyermekinkkel már hetekkel ezelőtt adventi készülődés lázában égtünk, miközben arra törekedtünk, hogy az ünneplőbe öltöztessük lelkünket!

Hiszen az advent élményekkel teli közös várakozás időszaka, amikor jó, ha egymásra figyelünk, értékes időt töltünk együtt, közösen meghit pillanatokat élünk át, melyekre sokáig boldogan emlékezünk. Ebben az időszakban kicsit lelassulunk, feltöltődünk meghittséggel, készülünk a várva várt csodára, kis Jézus születésére, a szeretet ünnepére. Ez a mások segítésének, jótékonykodásnak is az időszaka, a szeretteinkre gondolás időszaka, miközben felhívtuk a gyermekek figyelmét az ajándékozás örömére, hogy ugyan olyan jó adni, mint kapni. A közös programok szépsége az egyszerűségükben rejlik. Az ünnepet meghit keretek között saját csoportjainkban tartottuk.

képgaléria

Luca nap az óvodában

Dicsértessék az Úr Jézus Krisztus! Szabad-e bejönni, Lucázni?

A népi játékos gyermekekkel, felelevenítettük a hagyományokat, népszokásokat. Luca napján körbejártuk az óvodai csoportokat. Luca napi mondókákat tanultunk, dalokat énekeltünk, jókívánságokat kántáltunk, szalmát és lisztet szórva bő termést és jóságszaporulatot ígértünk kisebb ajándékokért cserébe (… és átkot, ha nem kaptunk volna ajándékot).

képgaléria

Nálunk járt a Mikulás 

képgaléria

KETT módszer az óvodában

képgaléria

Szállást keres a Szent Család

képgaléria

Erik atya csoportjainkba látogatott

képgaléria

Erzsébet nap az óvodában

Óvodánkban minden évben megemlékezünk Árpád-házi Szent Erzsébetről. Elmeséljük azt a csodát, mely során a kötényében a szegényeknek vitt kenyér átváltozott rózsává. Azután ki is színezzük a történethez tartozó színezőt. Készítünk koronát, kardot, pajzsot, építünk várat, és beöltözhetnek a kislányok királylányos szép ruhába, a fiúk pedig királyokká változhatnak, hiszen ez a történet erről is szól. Az énekek, versek, mesék is a királyokról, királylányokról szólnak. Erzsébet példája mutatja, hogy aki gazdag, szépséges királylány, ő is sok jót tud tenni, különösen a szegényekkel, hiszen neki van miből adnia, van mit szétosztania. A jó cselekedetek, az adakozás tanulható, minél többször hallanak erről a gyermekek, és gyakorolják azt, akár a családjuk, akár az óvoda közösségében, annál inkább természetes lesz a számukra.

képgaléria

Márton nap az óvodában

Óvodánkban a vallásos nevelés keretében, nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szentek életének megismertetésével olyan mintát állítsunk a gyerekek elé, akik példájukkal irányt mutatnak az Istennel való személyes találkozásra. Szent Mártonra is jellemző a segítőkészség, a jószívűség, az Isten és embertárs iránti szeretet. Jósága által fényt és meleget áraszt a szükségben és nyomorban szenvedő emberek felé. A gyermekeink Márton napján a csoportokban a lámpásokat készítettek, amivel később körbejárták a folyosót. segítségnyújtás mellett készítették el saját lámpásaikat különböző technikák segítségével! Sok libás mesét, kedves dalocskát, mondókát tanultak a lurkók a nagy napra. A gyermekek élvezettel, aktívan vettek részt a nem mindennapi tevékenységekben, a kukorica morzsolásban, a tollfújó versenyen is, és a folyosókra is csodás libás alkotások készültek. Ezen a napon sok finomsággal teltek meg az asztalkák, tányérok. A jó hangulatot libazsíros kenyér- falatokkal tetőztük, hiszen a közmondás úgy tartja, aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.

képgaléria

Ovifoci a Bárkányi Óvodában

képgaléria

Terményáldás az óvodában

A betakarítást, szüretet terményáldás kísérte. A szeptember, október hónapok a földekről a zöldségek, gyümölcsök betakarításának az ideje. Régen a családokban, ilyenkor ősszel mindenki kivette a részét a mezőgazdasági munkából, majd a szüret befejezése után a templomban hálát adtak a Jóistennek a sok termésért, terményért. A kapott kincsek megáldásával is megköszönjük, hogy a Mennyei Atya óv, véd minket, gondoskodik rólunk.Ez a hagyomány ma is él. Október 14-én ezért óvodásaink termésekkel megrakott kosaraikkal a templomba indultak, ahol Erik atya fogadott minket. Megismertette a gyerekeket a templommal, mint Isten házával- a tárgyaival, szobraival, festményeivel. Ezután beszélt arról, mi is az a terményáldás, majd az oltár elé helyezett termények megáldása után közös imádsággal zárult kis ünneplésünk.

Must készült az óvodában

A szüret hetének egyik kiemelt eseménye volt, hogy óvodás gyermekeinkkel mustot készíthettünk.  Szőlőt szemeztünk, kóstoltunk, daráltunk, sotoltunk miközben sok – sok énekkel mondókázással jó hangulat kerekedett. E mellett a kukoricamorzsolás „tudományát” is elsajátíthatták óvodás gyermekeink. Mindezt hogyan? Mint minden évben az idén is elfogadták felkérésünket és örömmel jöttek segítségünkre Jászberényi Pali bácsi és Smelkó István múzeum pedagógus. Pali bácsi  biztosította a darálót és a prést, így a gyermekeknek is lehetőségük volt megismerkedni régi népi eszközök használatával, melyet a bátrabbak ki is próbálhattak. Türelemmel és nagy szeretettel mutatták be, és végezték együtt a gyerekekkel a munkálatokat. Egy kis humorral fűszerezve az elkészült nedűt a gyermekek megkóstolhatták.  Köszönjük a vidám, sok ismeretet nyújtó délelőttöket, és a türelmet. Jövőre újra találkozunk!

Meseelőadás az óvodában

A Léghajószínház előadásában a Három kívánság című mesét nézhették meg óvodás gyermekeink és szereplőként élhették át a mese egyes részleteit. A színvonalas, kedves, zenés, interaktív műsor elnyerte a gyermekek tetszését. A bátrabbak énekelhettek, táncolhattak a mese szereplőivel, de több olyan interaktív része is volt a történetnek, ahol a gyermekek is  feladatot kaptak. A  szereplőkkel együtt közös tánccal, majd vonatozással zárult a délelőtt.

képgaléria

Must készítés az óvodában

A szüret hetének egyik kiemelt eseménye volt, hogy óvodás gyermekeinkkel mustot készíthettünk. Szőlőt szemeztünk, kóstoltunk, daráltunk, sotoltunk miközben sok – sok énekkel mondókázással jó hangulat kerekedett. E mellett a kukoricamorzsolás „tudományát” is elsajátíthatták óvodás gyermekeink. Mindezt hogyan? Mint minden évben az idén is elfogadták felkérésünket és örömmel jöttek segítségünkre Jászberényi Pali bácsi és Smelkó István múzeum pedagógus. Pali bácsi  biztosította a darálót és a prést, így a gyermekeknek is lehetőségük volt megismerkedni régi népi eszközök használatával, melyet a bátrabbak ki is próbálhattak. Türelemmel és nagy szeretettel mutatták be, és végezték együtt a gyerekekkel a munkálatokat. Egy kis humorral fűszerezve az elkészült nedűt a gyermekek megkóstolhatták.  Köszönjük a vidám, sok ismeretet nyújtó délelőttöket, és a türelmet. Jövőre újra találkozunk!

képgaléria

Mihály nap az óvodában

Nagyszabású vásárt rendeztünk az óvodánk udvarán 2021.09.25-én, ahóvá óvodásokat és iskolásokat és a gyermekek szüleit vártuk nagy szeretettel!

Megelőző napokban mindenki kisebb csoportokban közösen gyermekek-szülők-nevelők tüsténkedtek, vásári „portékákat” gyártottak. Meg is lett a hozadéka! Sok szebbnél-szebb tárgyak készültek, amiből már megrendezhettünk egy igazi vásárt -vásári forgatagot!

Szülők aktív részesei voltak mind az előkészületeknek, mind pedig a vásári délelőttnek! Együtt mulattak gyermekeikkel a vásári meseelőadásban, majd kínálták a portékákat, és vásárlóként szétnézhettek forgatagban. Volt itt kikiáltó, alkudozás, tánc és mulatság mindenki kedvére! Nagyon tartalmas, jó hangulatban eltöltött közös mulatság volt ez szülők nevelők és a gyermekek nagy örömére!

képgaléria

Ballagás az óvodában

” Ballagnak a nagyon, vajon hová mennek?”

A ballagás napja, a gyermekek óvodai életének egyik legmeghatóbb pillanata. Nem is olyan régen volt, mikor anyához és apához bújva jöttek, félve lépték át az óvoda kapuját. Aztán egyre bátrabban lettek, megismerkedtek felnőttekkel, társakkal. Játszhattak reggeltől estig, de közben rengeteget tanultak, újabbnál újabb ismeretek birtokába jutottak. Önállóbbak, okosabbak és huncutabbak lettetek.

Életük első búcsúzása elérkezett, a csodás mesevilág most véget ér. Az iskola kapuja már nyitva áll, hívogatva néz feléjük, s a tanító nénik tárt karokkal várják őket.

Kívánunk nekik erre az útra nagyon sok sikert, nagyon jó tanulást, szüleiknek sok-sok örömet és kitartást. Legyen az útjuk vidám, élményekben gazdag. A jó Isten áldása kísérje minden lépésüket.

„Van egy érzés a világon,- úgy hívják, hogy szeretet.

Ami nélkül boldogulni, szépen élni nem lehet.

Nem számít a mennyisége, – pénzben nem is mérhető,

s bárhol élnél a világban, mindenhol elérhető…”

képgaléria

Vándorkeresz átadása – Mátraverebély-Szentkút

Gyermeknap előtti szombat délelőtt Mátraverebély-Szentkúti ovis zarándoklaton vettünk részt közel nyolcvanan, 30 óvodás gyermekkel és szüleikkel, hogy hálát adhassanak Szűz Máriának a hamarosan záruló óvodai évért, egészségünkért, megköszönjük, hogy újra ilyen sokan együtt lehetünk. Külön öröm volt számunkra, hogy a világjárvány az idei évben már nem tudta utunkat állni és ez a közös zarándoklat lehetővé tette, hogy óvodásaink-gyermekeink, megérezhessék együttlét örömét, az együtt imádkozás csodálatos érzését, mely segítségül szolgál egész életükhöz, további boldogságunkhoz.

Ezen a napon adtuk át a vándorkeresztet Dunakeszi Szent Erzsébet Óvodának, amit óvodánkban 2 évig nagy gonddal és megbecsüléssel körülvettünk és őriztünk!

Átadás szavait idézve:

„Kívánjuk, hogy védelmezzen, és óvjon benneteket ez a kereszt. Urunk, Jézus Krisztus nagy szeretetének jelét kapjátok meg most. Segítse és erősítse hiteteket a mindennapokban, hiszen ott a kereszten mutatta meg végtelen szeretetét irántunk. Amikor ránéztek, a feltámadás öröme töltsön el mindnyájatokat!”

Köszönjük mindazoknak, akik velünk tartottak, felemelő érzés volt ennyi kisgyermeket ezen a Mária kegyhelyen együtt látni, hallani imájukat, éneküket!

Gyermeknap

2021.05.27-én rendeztük meg gyermeknapunkat. Hosszú idő után végre önfeledten játszhattak, szórakozhattak óvodás gyermekeink és szerencsére az időjárás is kedvezett a program megrendezéséhez. A Mosolybirodalom Alapítvány jóvoltából 3 ugrálóvárat (bár lehetett volna húsz is), népi játékokat lehetett kipróbálni ezen felül minden gyermeknek egy hajtogatott lufi figurával kedveskedtek! Ezen kívül szerveztünk még zoknigombóc csatát, kötélhúzást, homokvárépítést, és ügyességi játékokat.

A Gyermekmosoly Szülői Szervezet jóvoltából, miden gyermek ehetett ezen a napon egy panda jégkrémet és a nap zárásaként „labdaesővel” leptük meg gyermekeinket. Az óvodánk emeleti ablakaiból 160db labda potyogott az udvarra, amit ámulva figyeltek a gyerekek! Nagy öröm volt számukra, hogy az elkapott labdákból minden gyermek egyet haza is vihetett. Köszönjük önzetlen támogatását minden szülőnek, hogy segítették, hogy ezen a napon sok meglepetéssel kedveskedhettünk a gyermekeknek.

képgaléria

Jelentkezés lap 2021.pdf

Óvodai csoportjainkban 1 hetet szenteltünk ennek a témának. Beszélgettünk az őszi munkákról, hagyományokról. Akiknek volt lehetősége, gyakorlati tapasztalatszerzésre, betakarításra indultak a gyermekekkel. Kérésünkre a szülők nagyon sok gyümölcsöt, zöldséget, egyéb terméseket hoztak csoportjaink részére, így mindenféle ismeretszerzésre, játékra biztosítottak voltak a feltételek (ízlelős, tapintós játékok, kompót, befőtt, vitaminsaláta készítése, kóstolása, aszalás, versenyjátékok). A témához kapcsolódó mesékkel, versekkel, énekekkel ismerkedtünk. Terménybábokat készítettünk, melyekből óvodánk bejáratánál rendeztünk kiállítást. A szőlő szemezését, darálását, a sotolást Smelkó István és Jászberényi Pál az óvoda udvarán ismertette meg múzeumpedagógiai foglalkozás keretében. A szőlő nedűjét mindenki megkóstolhatta. Kukoricamorzsolásra is volt lehetőség, nagy sikert aratott. A szülők-gyermekek részére tökfaragó versenyt hirdettünk. Sok szép alkotás készült, melyeket a fedett teraszunkon helyeztünk el, mindenki megcsodálhatta. A terménybábokat, tökből készült alkotásokat cukorral, oklevéllel díjaztuk. Mindenki nyertes volt, aki ezekben részt vett!                                                                       Hálaadó imát tanultak gyermekeink, és minden csoport terménykosarat készített, amiket a templomba vittünk megáldani. Tartalmas, szép, vidám hetet tudhatunk magunk mögött.

                                                                               Bakay Sándorné

                                                                                 óvodapedagógus