HAT_KP_1_2021_1_000972

                    

2022. június 1-4. között került sor a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium hetedik évfolyamának szervezett kirándulásra a Határtalanul! program keretében. Az utazáson 56 diák és 6 felnőtt kísérő vett részt. Úticélunk Erdély volt, illetve Erdély híres településeinek, helyszíneinek megtekintése, melynek központja a magyarlakta Tusnádfürdő volt.

1. nap – Június 4.

A hajnali órákban indultunk. Első állomásunk Aradon volt. Meglátogattuk a Szabadság szobrot. a 13 aradi vértanú emlékművét. Az idegenvezető sok érdekes dolgot mesélt a szobor történetéről és az alkotáson látható szimbólumokról. A tér kialakítását is megemlítette érdekességként.

Utunk Dévára vezetett, ahol a Böjte Csaba által alapított gyermekotthonban tettünk látogatást. A tanulók átadták az általuk készített ajándékokat, és némi édességgel és mézzel kedveskedtek az ottlakó gyerekeknek. Meghallgattuk egy ottlakó középiskolás lány bemutatóját az otthonról, és megnéztük a kiállítást, amely a gyerekek munkáit állította ki. Sajnos a vár felújítás alatt van, ezért nem látogatható.

Vajdahunyad vára volt a következő állomásunk. Idegenvezetőnk itt is részletes tájékoztatást adott a vár történetéről, melyet tanulóink is kiegészítettek kutatómunkájuk eredményével. Természetesen bebarangolhattuk a várat, felfedezhettük egyes részleteit.

KÉPGALÉRIA

A késő esti órákban érkeztünk meg a tusnádfürdői kempingbe, szállásunkra, ahol meleg vacsorával vártak minket. Elfoglaltuk a szállás, a gyerekek viszont még nem fáradtak el, így éjszaka még sokáig folytatták a beszélgetést.

2. nap – Június 2.

A Madarasi Hargita meghódítása. Traktorral vittek fel minket a menedékházhoz. Út közben megcsodálhattuk a hatalmas fenyveseket, csörgedező patakokat. Fantasztikus időjárásban volt részünk, így még innen gyalogtúrával folytattuk a kirándulást a kopjafákhoz, a hegy csúcsára. Az ’átmulatott’ éjszaka után ez néhány tanulónak kihívás volt, de a látvány kárpótolt a nehézségekért.

Siettünk vissza a kempingbe, ahol a vacsora elfogyasztása után kürtőskalácsot sütöttünk. A tanulóknak lehetőségük volt kipróbálni a kalács elkészítését. Az éjszaka folyamán medveriasztás érkezett telefonjainkra, ami izgalmassá tette ezt az éjszakát is.

3. nap – Június 3.

Első állomásunk a parajdi sóbánya volt, ahová busszal vittek le minket. A bánya területén kialakított kápolnában tartott az idegenvezető egy tájékoztatást. Utána szabadprogram keretében a tanulók kipróbálhatták a lehetőségeket (kalandpark, szimulátorok, játékgépek, üzletek).

 

A korondi vásáron megcsodálhattuk a kézműves termékeket, illetve vásárolhattunk belőlük. Fagyizással, sétálással fejeztük be ezt a programot.

 

Székelyudvarhely nevezetességeit tekintettük meg a nap zárásaként.

4. nap – Június 4.

Korán indultunk hazafelé, hogy elkerüljük a búcsú okozta közlekedési dugót. Néhány órás út után még Segesvár látványosságait is megtekintettük, felfrissültünk, majd nekivágtunk a hosszú hazafelé vezető útnak. A késő esti órákban érkeztünk haza.

KÉPGALÉRIA