Határtalanul – 2022

                    

Határtalanul! Erdélyben

2023. május 24-én kora hajnalban elindultunk a 7. évfolyamos diákokkal a Határtalanul! kirándulásra Erdélybe. Vállajnál léptünk át a határon és az első állomásunk Nagykárolyban volt, ahol a Károlyi kastélyt látogattuk meg. Utunk következő állomása Érmindszentre vezetett, itt Ady Endre szülőházát kerestük fel. Zilahon átutazva az esti órákban érkeztünk meg a torockói szállásunkra.

Másnap Kolozsvárra indultunk, ahol elsőként tiszteletünket róttuk le a Házsongárdi temetőben. Kolozsvár központjában meglátogattuk Mátyás király szobrát, szülőházát és a Szent Mihály templomot is. Utunkat folytatva Tordára értünk, ahol a sóbányát néztük meg, amely számos érdekességet tartogatott a tanulók számára. A nap zárásaként egy könnyű túra keretében a Tordai-hasadék sziklái között barangoltunk felfedezve a táj festői szépségét.

Harmadnap megismerkedtünk Torockó jellegzetességeivel, melynek keretében jártunk a helyi Néprajzi Múzeumban és meglátogattuk a téren az unitárius templomot. A délelőtti program zárásaként a torockói Sebes Pál Általános Iskola tanulói és nevelői fogadtak minket. Szívélyes fogadtatásban volt részünk, ahol a gyerekek énekkel készültek, illetve az ismerkedés jegyében kosárlabda játékra került sor. A péntek délutánunkat a természetben töltöttük el, hiszen Székelykő tetejére vezetett túránk. Legnagyobb büszkeségünkre megtettük diákjainkkal az 1128 méter magas hegycsúcsra vezető nehéz túrát, ahonnan páratlan panoráma tárult elénk. A gyerekek nagy örömére idegenvezetőnk általi dicséretében és a túra teljesítéséről szóló díszoklevélben is részesültek.

Kirándulásunk utolsó napján első állomásként Nagyenyeden jártunk, s megtekintettük a vártemplomot, az 1848-as emlékművet, valamint a Bethlen Gábor Kollégiumot. Ezt követően Gyulafehérváron a Károly kapukon áthaladva meglátogattuk a Szent Mihály-székesegyházat. Délután várlátogatás keretében a Hunyadi- és a Dévai várat tekinthettük meg. Utolsó állomásunkat Arad jelentette, ahol imával tisztelegtünk a vértanúk kivégzésének helyén.

A Torockó környéki túrák és kirándulások nagy élményt nyújtottak diákjainknak, mert megismerhették Erdély ezen részét, gyönyörű látnivalóit. Érdekesség, hogy a hegy sajátos alakzata miatt Torockón kétszer kel föl a Nap. Lentről nézve, először hajnalban a Székelykő bal oldalán bukkan elő, de rögtön be is tér a hegygerinc mögé, ahonnan csak később emelkedik fel teljesen az égboltra.

Bablena Cecília és Vargáné Tőzsér Marianna
7. évfolyamos osztályfőnökök